10. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vahenduse ja komisjonitehingute käibemaksu eripära

Maksunõustaja Tõnis Jakob selgitab vahenduse käibemaksu eripära
Foto: erakogu
Kui äriühing müüb ja ostab kaupu või teenuseid, siis tavaliselt ei pöörata tähelepanu sellele, kelle nimel ja arvel tehing tehakse, sest arvatakse, et nagunii on ta müüja/ostja ning tehing kuulub tervikuna talle.

Kui isik müüb või ostab kaupu ja teenuseid oma nimel ja oma arvel, siis kuulubki tehing nii õiguslikult, raamatupidamislikult kui ka maksunduslikult sellele isikule. Samas ei pea alati osalema tehingus oma nimel ja oma arvel, sest tehingus võib osaleda ka oma nimel ja teise arvel või teise nimel ja teise arvel. Lisaks tuleb arvestada, et õiguslikult korrektsel tehingul võib raamatupidamisarvestus erineda maksuarvestusest, mis tähendab, et näiteks teatud raamatupidamises kajastatud tehing ei olegi käibemaksuobjekt ja käibemaksuobjektiks võib olla midagi, mida raamatupidamises ei kajastatagi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700