Autorid: Eliisa Matsalu, Piret Reiljan • 17. november 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uue valitsuse maksupakett

Margus Tsahkna (vasakult), Jüri Ratas ja Jevgeni Ossinovski on maksupaketis kokku leppinud.
Foto: Andras Kralla
Keskerakonna, sotside ja IRLi tulevane valitsuskoalitsioon tutvustas neljapäeva õhtul oma värskelt kokkulepitud maksupaketti.

Kokku lepiti järgnevates maksupoliitika punktides.Tulumaksumäär jääb 20%le. Tulumaksuvaba miinimum tõuseb 170 eurolt 500 eurole, kuid väheneb astmeliselt. Võit sellest reformist saab olema kuni brutopalgani 1758 eurot, alates sellest brutosissetulekust hakkab inimene võrreldes praegusega kaotama. Need, kes teenivad üle 2100 euro, hakkavad maksma igakuiselt maksimaalselt 38 eurot praegusest rohkem. Reform hakkab kehtima 1. jaanuaril 2018.Investeeritakse 315 miljonit eurot 3 aasta jooksul: infrastruktuuri, elamumajandusse ja riigikaitsesse. Sellega ei võta jooksvaid kulutusi, tegemist on ainult investeeringutega.

Tulumaksureform. 

Investeerimisprogamm. 

Riigi äriühingute juhtimise ja omamise reform. Võõrandatatakse mitmete riigifirmade aktsiaid, näiteks Tallinna Sadama aktsiatest kuni 30%, Eesti Energia taastuvenergia ettevõte Enefit Taastuvenergia aktsiatest kuni 49%, EVR Cargo aktsiatest kuni 49%, Eesti Teede aktsiatest kuni 100%.

Juriidiliste isikute tulumaksusüsteemi reform. Stabiilsete dividendimaksjate tulumaksumäär langeb 20 protsendilt 14 protsendile.

Kaob majutusasutuste käibemaksusoodustus

Ära jääb sotsiaalmaksu langetamine, mille otsustas eelmine koalitsioon

Kehtestatakse pangalõiv

Piiratakse kasumi maksuvaba väljaviimist

Lihtsustatakse firmaautode erisoodustussüsteemi

Viiakse sisse suhkrujookide maks ehk limonaadimaks

Oluliselt kiireneb veini, siidri ja õlle aktsiisitõus

Vähendatakse eluasemelaenu tulumaksutagastuse piirmäära

Kaotatakse hoiuseintressi maksuvabastus

Gaasiaktsiis tõuseb ka aastatel 2018, 2019 ja 2020. Aktsiisitõus oli seni kokku lepitud 2017. aasta lõpuni)

Tuleb sõidukite esmaregistreerimise maks

Jäetakse ära diisliaktsiisitõus aastal 2018

Osadele ettevõtetele tulevad maksuerisused. Näiteks muutub sotsiaalmaksukoormus teatud sektorites ja teatud perioodiks. Näiteks toetatakse erisustega laevandus- ja merendussektorit.

Trahvimäärad hakkavad sõltuma sissetulekust

TASUB TEADA

Heaolu kasvatamiseks leppis uus koalitsioon kokku järgnevas.

•Õpetajate palgatõus kuni 120% keskmisest palgast

•Tugispetsialistidele vajalikud palgavahendid

•Kultuuritöötajate palgatõus

•Rohkem kogukonna politseid

•Kiirreageerimisvõimekuse suurendamine PPA-s

•Lasteaiaõpetajate palgatõus

•Täiendavad vahendid vabatahtlikele päästjatele

•Vanemahüvitisereform

•Täiendav ravimihüvitis

•Matusetoetuse taastamine

•Doktoranditoetuse suurendamine

•Emakakaelavähi vastase vaktsiini rahastamine

•Eesti keele õpetamise laiendamine

•Ujumise algõppe täiendav rahastus

•Lisaraha erakoolidele

•Lapserikka pere toetus 300 eurot kuus

KOHALIK ELU JA PÕLLUMAJANDUS

Kohaliku elu ja põllumajanduse vallas on järgnevad kokkulepped.

•Kohalike omavalitsuste tulubaasi suurendamine

•Lisaraha eraldamine maakondlikule ühistranspordile

•Riiklik üleminekutoetus põllumeestele

•Täismahus kriisiabi põllumeestele

•Koolitoiduraha kohalikele omavalitsustele tõuseb 1 euroni

•Lisatoetus maagümnaasiumidele

Valitsus: aitame nii ettevõtjaid kui ka vaesemaid

Keskerakonna esimehe Jüri Ratase sõnul panid IRL, Keskerakond ja SDE kokku maksu- ja majanduspoliitika punktid, mis aitavad lahendada kahte probleemi: esiteks seda, kuidas ettevõtlust edendada ja teiseks, kuidas madalama sissetulekuga isikutele rohkem raha kätte jääks.

Tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 500 eurole kuus on Ratase sõnul märkimisväärne muutus.

IRLi esimees Margus Tsahkna lisas, et kuigi viimastel nädalatel on elanikke astmelise tulumaksuga hirmutatud, ei tule seda - tulumaksumäär jääb 20% juurde ja muutuma hakkab vaid maksuvaba miinimumi tase. Tema sõnul on see leevendav meede ka ettevõtjate jaoks. "Palgasurve on väga suur ja see on võtnud ettevõtjatelt võimaluse investeerida," selgitas ta, lisades, et nüüd kus suurele osale töötajatest peaks rohkem raha kätte jääma, peaks ka palgasurve leevenema.

Tsahkna märkis, et uus valitsus kavatseb teha maksusoodustusi just neile alustavatele ettevõtetele, kes loovad kõrgepalgalisi töökohti. Sotsiaalmaksule lage ei kehtestata, küll aga nimetas ta loodavaid maksuerisusi sotsiaalmaksureformiks. Jüri Ratas lisas, et maksuerisused hakkavad olema näiteks valdkonna- ja perioodipõhised. "Ei ole nii, et kui mingile sektorile teeme näiteks sotsiaalmaksu nulliks, siis see nii jääbki kümneks aastaks," ütles ta. Ta lisas, et kindlasti kavatseb valitsus edendada näiteks laevandus- ja merendussektorit.

SDE esimehe Jevgeni Ossinovski sõnul on tulumaksureform ehk tulumaksuvaba miinimumi tõstmine 500 euro suuruseks Eesti ajaloo olulisim maksumuudatus. Ära kavatsetakse jätta näiteks eelmise valitsuse sotsiaalmaksulangetust protsendipunkti võrra. "See on mõttetu langus," ütles Ossinovski.

Erakondade esimehed on kindlad, et uus maksupakett on oluliselt ettevõtjasõbralikum kui eelmise koalitsiooni oma. Nad rõhutasid, et kuigi võib tunduda, et tõstetakse just riigieelarve kulusid, siis ei pea riigieelarve tasakaalu pärast muret tundma - sündiv valitsus kavatseb jätkata konservatiivset eelarvepoliitikat.

Homme arutavad erakonnad, kes on uue valitsuse ministrid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700