13. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtte või selle osa üleminek käibemaksuseaduses

Ettevõtte või selle osa üleminek käibemaksuseaduses
Foto: Pixabay
Kas ainult kauba müüki võib käsitleda ettevõtte või selle osa üleminekuna? Millal võib maksuhaldur äriühingu tegevuse ümber hinnata ja milline on Riigikohtu seisukoht? Valesti tõlgendatud detailid toovad siin kaasa olulise maksuriski.

Veebiseminar toimub 16. septembril kell 11.00-12.30 ja on tellijatele järelvaadatav nädala jooksul.

Lektor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht ja Sisekaitseakadeemia Finantskolledži Maksunduse ja tolli õppetooli juhataja

Lisainfo ja registreerimine SIIN.

 

Ettevõtte üleminekut reguleerib kehtivas õiguses võlaõigusseaduse (VÕS) §§ 180-184. VÕS § 185 kohaselt kohaldatakse sama regulatsiooni ka juhul, kui antakse üle organisatsiooniliselt terviklikuks üksuseks olev ettevõtte osa (käitis). Käibemaksuseadusest (KMS) tulenevalt on oluline, kas ja millal on tegemist ettevõtte üleminekuga ja millal kauba või teenuse müügiga. Vastavalt KMS § 4 lg 2 p 1 ei teki käivet ettevõtte või selle osa üleandmisest VÕS tähenduses, samas kauba müügist või teenuse osutamisest tekib käive. Ühel juhul käibemaksu ei lisata ja ostjal ei teki sisendkäibemaksu mahaarvamise õigust ja teisel juhul lisatakse käibemaks ning ostjal tekib sisendkäibemaksu mahaarvamise õigus.

Tulenevalt sellest, et kauba või teenuse müügil ja ettevõtte või selle osa üleminekul on käibemaksu seisukohast täiesti erinevad tulemid, on nende tehingute defineerimine põhjustanud küllaltki palju segadust. Paljudel juhtudel on maksumaksjad püüdnud käibemaksu maksmise vältimiseks kauba müüki ümber klassifitseerida ettevõtte üleminekuks. Samas on esinenud vastupidiseid vaidlusi, kus maksuhaldur hindab äriühingu tegevuse ümber, väites, et kauba müük ei ole tegelikkuses midagi muud, kui ettevõtte üleminek. Tihti on küsimus detailides, mille valesti tõlgendamisega võib kaasneda oluline maksurisk. Riigikohus on selles osas korduvalt oma seisukohta kujundanud. Kuna KMS on ettevõtte ülemineku osas suhteliselt lakooniline, siis on Riigikohtu praktikaga tutvumine maksumaksjale oluline lisainfo allikas, mille alusel tehingute tegemisel riske maandada.

Riigikohtu seisukoht

Alljärgnevalt annan lühidalt ülevaate Riigikohtu ühest esimesest selleteemalisest seisukohast[1], millest saab aimu, kas ja millal on tegemist ettevõtte või selle osa üleminekuga VÕS tähenduses ja millal on tegemist tavalise kauba müügiga. Kes soovib nimetatud lahendiga põhjalikumalt tutvuda, siis see on leitav Riigikohtu kodulehelt. Järgnevalt toon välja olulisemad seisukohad. Kindlasti tuleb arvestada, et Riigikohus on selles küsimuses teinud veel hulgaliselt otsuseid, mis täpsustavad nende senist seisukohta. Küll aga on aluspõhimõte välja toodud just käsitletavas lahendis.

Riigikohtu halduskolleegium toob välja, et ettevõtte või selle osa ülemineku hindamisel tuleb analüüsida konkreetsete tehingute asjaolusid ja ka äriühingute eelnevat ja järgnevat käitumist. Ettevõtte ülemineku hindamisel arvestatavateks kriteeriumiteks on Riigikohtu halduskolleegiumi seisukohalt muuhulgas:

ettevõtte tüüp;kinnisasja, tootmisvahendite ja muude materiaalsete vahendite üleminek;immateriaalsete vahendite ja organisatsiooni ülevõtmine;kliendi- ja hankijasuhete jätkuvus;üleminekule eelneva ja järgneva tegevuse sarnasus;majandustegevuse jätkuvus ja kui tegevus oli vahepeal katkenud, siis katkestuse aeg;mõnede ettevõtjate puhul ka personali säilimine;ettevõtja omandaja varasem tegevus;üleandja ja omandaja tegevuskoht;juhtorganite liikmete kattuvus.

Riigikohtu halduskolleegiumi arvamuse kohaselt on nendel kriteeriumitel eri tüüpi ettevõtete puhul erinev kaal.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et ainuüksi kauba müüki ei saa käsitleda ettevõtte või selle osa üleminekuna. Analüüsida tuleb ka seda, kas koos kaubaga antakse üle ka lepingud, ettevõtte õigused ja kohustused.

[1] 3-3-1-20-11.

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700