9. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehituseks ettevalmistamine käibemaksu vaatenurgast

Ehituseks ettevalmistamine käibemaksu seisukohast
Foto: Raul Mee
Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht Tõnis Elling selgitab,et ehitamiseks ettevalmistamine on kinnisasjaga seotud käive, mis tuleb alati maksustada kinnisasja asukoha riigis. Mis on aga ehitamiseks ettevalmistamine?

Seadus: Käibemaksuseaduse (KMS) § 10 lg 2 p 1 kohaselt on ehituseks ettevalmistamine kinnisajaga seotud käive, mis maksustatakse alati kinnisasja asukohariigis.

Selline regulatsioon põhjustab tihti teiste riikide ettevõtjatele Eestis käibemaksukohustuslaseks registreerimise kohustuse. Seda siis olukorras, kus teise riigi ettevõtja osutab siin Eestis asukohaga seotud teenust isikule, kes ei ole maksukohustuslane ja ei oma õigust saadud teenust pöördmaksustada. Kui eelmisel korral käsitlesime ehitusteenuse mõistet, siis seekord liigume ühe sammu ettepoole. Mis võiks olla ehituseks ettevalmistamine? Kui kaugele ja mis ulatuses me võime enne reaalset ehitustegevust minna ja väita, et tegemist on ehitamiseks ettevalmistamisega?

Ettevalmistamine on abinõu, mis loob eeldused

Eestis ehitamiseks tuleb taotleda kohalikult omavalitsuselt ehitusluba. Ehitusloa mõiste on toodud ehitusseadustikus §38, mille kohaselt on ehitusluba kohaliku omavalitsuse nõusolek selleks, et püstitada ehitusloale märgitud ehitis ja ehitise teenindamiseks vajalikke rajatisi; laiendada ehitusloale märgitud ehitist või selle osa; rekonstrueerida ehitusloale märgitud ehitis või selle osa; lammutada ehitusloale märgitud ehitis või selle osa. Ehk siis teatud ehitisi ei saa ehitada ilma ehitusloata, mille tõttu on loogiline, et ehitusloa taotlemine on ehitamiseks ettevalmistamine.

Ehitada tuleb ehitusprojekti kohaselt, järgides ehitise ja ehitamise kohta kehtivaid nõudeid. Nõuded selle kohta on kehtestatud ehitusseadustikus §12. Ehitatav ehitis, asjakohasel juhul ka ehitamine, peab olema kooskõlas ehitise asukohaga seonduvate kitsenduste ja planeeringuga. Detailplaneeringu puudumisel peab ehitatav ehitis olema kooskõlas üldplaneeringuga ja projekteerimistingimuste olemasolu kohustuse korral ka projekteerimistingimustega. Mille tõttu saab väita, et projekteerimine ja ka kõik projektiga seotud tööd on kinnisasjaga seotud teenused.

Ettevalmistamine on Eesti keele seletava sõnaraamatu kohaselt on abinõu, mis loob eeldused millegi toimumiseks ehk ettevalmistustööd. Seega peavad ehituse ettevalmistamiseks olevad teenused looma eeldused reaalse ehitustöö toimumiseks. Ehituse ettevalmistavaks tegevuseks võib lugeda ka detail- või üldplaneeringu tegemist. Ehitusseadustiku alusel peab enne ehitamise alustamist ehitamise aluseks oleva ehitusprojekti nõuetele vastavust kontrollima ehitusprojekti koostajast sõltumatu pädev isik. Isik on pädev, kui tal on töö eripärale vastav kvalifikatsioon. Seega võib ka pädeva isiku poolt ekspertiiside koostamist ning sellega seonduvaid tegevusi pidada ehituse ettevalmistavaks tegevuseks.

Kokkuvõtteks: ehitamiseks ettevalmistamine on nii projekteerimine, planeeringute tegemine ja ka ehitusloa taotlemine. Kindlasti tuleb meeles pidada, et ehitamiseks ettevalmistamine on kinnisasjaga seotud käive, mis tuleb alati maksustada kinnisasja asukoha riigis. Eestis asuva kinnisasjaga seotud teenused tuleb alati maksustada Eestis 20% käibemaksuga. Kuna KMS § 3 on sätestatud küllaltki ulatuslik pöördmaksustamise võimalus, siis olukorras, kus välisriigi ettevõtja selliseid teenuseid Eestis kohalikule maksukohustuslasele osutab, ei teki tal Eestis käibemaksukohustuslaseks registreerimise kohustust.

Loe lisaks: Ehitusteenuse käibemaksustamine

Vaata lisaks: Veebiseminar: Kinnisasjaga seotud teenuste käibemaksustamine

 

Autor: Tõnis Elling, Leinonen OÜ nõustamisüksuse juht

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700