29. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pakendiseadus toob leevendust

Grant Thornton Balticu auditijuht ja vandeaudiitor Tarmo Rahkama
Foto: Katrin Oblikas, coach Grant Thornton Baltic
Tänavu 1. jaanuaril jõustunud pakendiseaduse muudatuse peamine eesmärk on leevendada ettevõtete kohustusi seoses pakendiregistrisse esitatavate andmete audiitorkontrolliga. Muudatus mõjutab ligi paari tuhandet ettevõtet.

Seadusemuudatusega vabastati 2015. aasta pakendiaruande audiitorkontrolli tegemisest need pakendiettevõtjad, kes lasevad turule vähem kui viis tonni pakendeid aastas. Selliseid ettevõtteid on Eestis ligikaudu 2000 ja nende osatähtsus Eesti turule lastud pakendikogusest on alla kahe protsendi. Seega kaasneb oluline leevendus väikeettevõtjatele, kes pakendiarvestust peavad endiselt pidama, kuid vabanevad audiitorkontrolli tegemise kohustusest.

Täiendavalt viidi sisse muudatus audiitorkontrolli töövõtu vormi osas, millega leevendatakse otse pakendiregistrile aruandlust esitatavate pakendiettevõtjate ja taaskasutusorganisatsioonide pakendiaruannete auditeerimise põhjalikkust. 1. jaanuarist jõustunud seadusemuudatusega kehtib ka neile nüüd kohustus tellida töövõtt piiratud kindlustandva töövo?tu alusel. Eelnevalt tuli tellida põhjendatud kindlustandev töövõtt, mis oli ettevõtte jaoks mahukam ja kulukam.

2014. aasta pakendiaruannet muudatus ei puuduta

Seadusemuudatuse koostamise käigus tehti ka ettepanek audiitorkontrolli leevendatud nõuete rakendamisest pakendiandmete auditeerimisel tagasiulatuvalt 2014. aasta kohta. Seda ettepanekut siiski eelnõu koostamisel arvesse ei võetud, kuna see oleks pannud ebavõrdsesse olukorda need pakendiettevõtjad, kes 2014. aasta kohta pakendiaruande vastavalt kehtivale seadusele auditeerida lasid.

Auditi puudumine võib tuua kuni 32 000 eurose trahvi

2015. aasta novembris alustas keskkonnainspektsioon pakendiaruannete audiitorkontrolli nõude täitmise kontrollimist. Keskkonnainspektsioon saatis teavitused kõikidele pakendiettevõtjatele, kes olid küll pakendiaruande taaskasutusorganisatsioonile esitanud, kuid ei olnud juurde lisanud audiitori poolt auditeeritud aruannet. Auditeeritud pakendiaruande mitteesitamise korral on keskkonnainspektsioonil õigus algatada haldusmenetlus ning koostada ettekirjutus, mille täitmata jätmise korral võib ettevõtet trahvida kuni 32 000 euroga.

Autor: Tarmo Rahkama, Grant Thornton Balticu auditijuht ja vandeaudiitor

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700