Autor: Raamatupidaja.ee • 7. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piiriülesed võlad lihtmenetlusega tagasi

Euroopa Parlament
Foto: Villy Paimets
Täna Euroopa Parlamendis heaks kiidetud väiksemate kohtuvaidluste menetluse muudatused lubavad enamal hulgal kodanikel ja väikeettevõtetel kasutada lihtsustatud menetlust piiriüleste võlgade tagasisaamiseks.

Kolmapäeval Euroopa Parlamendis heaks kiidetud väiksemate kohtuvaidluste menetluse muudatused lubavad enamal hulgal kodanikel ja väikeettevõtetel kasutada lihtsustatud menetlust piiriüleste võlgade tagasisaamiseks. Muudatused, mis tuleb veel heaks kiita ELi ministrite poolt suurendaksid menetluse alla kuuluva nõude maksimaalset piirväärtust 2000 eurolt 5000 eurole.

Peamised muudatused:

Menetlus tehakse kättesaadavamaks: menetluse alla kuuluva nõude maksimaalset piirväärtust suurendatakse 2000 eurolt 5000 eurole

Tagatakse kohtukulude proportsionaalsus: Euroopa väiksemate nõuete menetluses tasumisele kuuluv riigilõiv ei tohi nõude suhtes ebaproportsionaalne olla ning ei tohiks olla suurem riigisisese lihtmenetluse puhul selles liikmesriigis rakendatavast riigilõivust. Liikmesriigid peavad tagama, et pooled saavad riigilõivu tasuda kaugmakse teel.

Kohtuistungite pidamiseks julgustatakse pooli kasutama sidevahendeid, näiteks video- või telekonverentsi.

Liikmesriikidel tuleb tagada, et pooled saavad tasuta nii praktilist abi vormide täitmisel kui ka üldist teavet Euroopa väiksemate nõuete menetluse kohaldamisala kohta ning üldist teavet selle kohta, millised kohtud on asjaomases liikmesriigis pädevad otsustama Euroopa väiksemate nõuete menetluses.

Heakskiidetud teksti kohaselt hinnatakse viie aasta jooksul, kas on vajalik piirväärtust veel suurendada. Samuti hinnatakse, kas Euroopa väiksemate nõuete menetluse kohaldamisala laiendamine, eelkõige töötasu nõuetele, on asjakohane, et hõlbustada õiguskaitse kättesaadavust töötajatele piiriülestes töövaidlustes tööandjaga.

Jõustumiseks tuleb muudatused veel heaks kiita ELi Nõukogu poolt. Muudatusi hakatakse kohaldama 18 kuud pärast jõustumist.

Eesti saadikute kommentaarid

Tunne Kelam: "Euroopa Rahvapartei toetab administratiivse bürokraatia jõulist vähendamist EL tasandil. Kõnealune määrus väiksemate kohtuvaidluste menetlemise kohta on juba toonud kaasa kulude märgatava kahanemise ning menetlusaja lühenemise. Euroopa Komisjon peaks asetama rõhu e-lahenduse arendamisele, võimaldamaks digiallkirjade kasutamist, e-tuvastust ning kulude kui ka menetlusaja minimaliseerimist."

Urmas Paet: "Uued reeglid lihtsustavad ja kiirendavad piiriüleste väiksemate kohtuvaidluste menetlemist ning aitavad vähendada kohtukulusid. Muudatused on kasulikud nii tarbijate kui ka ettevõtete jaoks. "

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700