Autor: Raamatupidaja.ee • 4. august 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötukassa langetaks töötuskindlustust

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel
Foto: Äripäev
Eesti Töötukassa nõukogu tegi valitsusele ettepaneku järgmise nelja aasta töötuskindlustusmakse määrade osas ning soovitas jätta 2016. aastal töötuskindlustusmakse määrad samale tasemele 2015 aastaga.

Eesti Töötukassa nõukogu  tegi  Vabariigi Valitsusele ettepaneku jätta 2016. aastal töötuskindlustusmakse määrad samale tasemele 2015 aastaga, ehk töötajatele 1,6 % ja tööandjatele  0,8%. Aastateks 2017 kuni 2019 tegi nõukogu ettepaneku langetada maksemäär 2,4%-lt 2,1%le, ehk töötajatele 1,4% ja tööandjatele 0,7%.

Töötukassa nõukogu esimees Toomas Tamsar: "Tehes ettepaneku langetada alates 2017. aastast töötuskindlustusmakse määra, leidsime töötajate esindajatega ühiselt, et reservide kogumist on mõistlikum jätkata senisest rahulikumas tempos. Töötukassa reservid on piisavad ning nende kasvatamine nõnda suures mahus, üle 40 miljoni euro võrra aastas, ei ole kuidagi põhjendatud.”

2,4%  maksemääraga on prognoosi kohaselt 2016. aastal töötuskindlustuse kogutulud 160,8 miljonit eurot, töötuskindlustuse kulud aga moodustaksid 118,8 miljonit eurot. Tööturuteenustele on järgmisel aastal kokku kasutada 33,6 miljonit eurot, millest 25 miljonit on töötuskindlustusvahenditest. Prognoosi järgi hakkab 2016. aastal töötuskindlustushüvitist saama 18 134 inimest, koondamishüvitist  5984 inimest ja maksejõuetushüvitist 1613 inimest.

Nõukogu nõustus töötukassa juhatuse esimehe ettepanekuga laiendada töötukassa juhatust ja kinnitas töötukassa juhatuse liikmeks Reelika Leetmaa, kelle vastutusvaldkondadeks saab tööturu ja -teenuste analüüs ning töötust ennetavate tööturumeetmete arendamine. Reelika Leetmaa asub tööle 14. septembrist.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel: „Mul on hea meel, et Reelika Leetmaa, kes on tunnustatud töö- ja sotsiaalpoliitika ekspert nii Eestis kui Euroopas, võttis vastu minu ettepaneku ühineda meie meeskonnaga. Tema esimeseks ülesandeks on töötada välja töötavate inimeste täiend- ja ümberõppe põhimõtted, et toetada oskuste arendamist ning inimeste liikumist ühelt töölt teisele vahepealset töötust kogemata.“ Reelika Leetmaa töötab praegu (alates 2001. aastast) SA Poliitikauuringute Keskus Praxis, kus ta on juhatuse liige ja vastutab töö- ja sotsiaalvaldkonna eest.

Lisaks kiitis nõukogu heaks tähtajalise tööhõiveprogrammi projekti aastateks 2016-2017. Tegemist on kolmanda tähtajalise tööhõiveprogrammiga, mille alusel töötukassa osutab täiendavaid teenuseid lisaks seaduses ettenähtule  ning juba olemasolevaid teenuseid ja toetusi soodsamatel tingimustel ja laiemale sihtgrupile. Programmi kehtestab Vabariigi Valitsus kaheks aastaks.

Tööhõiveprogrammi eelnõuga saate tutvuda siin: https://eelnoud.valitsus.ee/main/mount/docList/3f8a9c91-b08f-4a72-8172-405527762b27

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700