Autor: Tuuli Seinberg • 31. juuli 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuhu jäi uus raamatupidamise seadus?

Rahandusministeeriumis ette valmistatud uue raamatupidamisseaduse eelnõu tuleb taas arutlusele sügisel
Foto: Äripäev
Eesti pidi 20. juuliks 2015 üle võtma Euroopa raamatupidamisdirektiivi, ent ei uut raamatupidamisseadust ega seoses sellega ka direktiivi pole seni vastu võetud. Millal uut seadust oodata on?

Eesti pidi 20. juuliks 2015 üle võtma Euroopa raamatupidamisdirektiivi (2013/34/EL) ning seoses sellega on ette valmistatud ka uue raamatupidamise seaduse eelnõu. Eesti Vabariik kaebas aga direktiivi juba 23. septembril 2013. aastal Euroopa Kohtusse – nimelt ei soostunud toonane valitsus sätetega, mille kohaselt ei tohi mikroettevõtjatelt, kelle arvele langeb enamus Eesti majandustegevuse mahust käibe ja varade mahu alusel, enam nõuda täismahus elektroonilise majandusaasta aruande esitamist sellisel kujul nagu praegu. Muudatused oleksid toonud kaasa Eesti majanduskeskkonna halvenemise väiksema läbipaistvuse ja usaldusväärsuse tõttu ning halduskoormuse kasvu.  18. juunil 2015 kaotas Eesti kohtuvaidluse. Eestile olulistes küsimustes on Euroopa Komisjon oma tõlgendustega direktiivi rakendamist oluliselt soodsamaks teinud, ent tähtajaliselt direktiivi enam üle võtta ei jõutud.

Rahandusministeeriumist vastati päringule, et uus raamatupidamisseadus tuleb Riigikogus lugemisele alates 14. septembrist. Et eelnõu ettevalmistamisele eelnes pikk ja põhjalik arutelu kõigi sidusrühmadega, peaks edasine menetlemine kulgema ladusalt. Rahandusministeerium on optimistlik, et seadus võetakse varasügisel vastu. Kuigi direktiivi ülevõtmise tähtaeg oli juulis, lubab direktiiv uuenenud nõudeid kohaldada esimest korda alles 2016. aasta finantsaruannete kohta, st alates 2017. aasta 1. jaanuarist.

Euroopa Komisjoni esindusest anti teada, et seoses raamatupidamisdirektiivi kohaldamisega hilinemisega ei ole Eesti vastu hetkel mingeid sanktsioone ette nähtud. Direktiivi üle võtmise tähtaeg oli küll 20. juuli, ent Euroopa Komisjon ootab praegu liikmesriikidelt infot direktiivi kohaldamise kohta ning alustab seejärel rutiinset kontrollimisprotsessi.

Uue raamatupidamisseaduse olulisemad teemad on mikro- ja väikeettevõtja majandusaasta aruande lihtsustamine ning mikro- ja väikeettevõtja ning keskmise suurusega ja suurettevõtja määratlemine. Lisaks plaanitakse auditi ja ülevaatuse audiitorteenuse kohustuse piirmäärade tõstmist ning sätestatakse Raamatupidamise Toimkonna juhendite kehtestamine rahandusministri määrusega. Eelnõu jõustumisel võetakse Eesti õigusesse üle Euroopa Liidu raamatupidamisdirektiiv.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700