Autor: Tuuli Seinberg • 6. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peamine on suhtlus MTA ja maksumaksja vahel

Raamatupidaja.ee küsimustele äsjase lahkumisavalduse, firmaautode kontrollimisega seotud meediakära ja ettevõtjate murede kohta vastas Maksu- ja Tolliameti peadirektor Marek Helm.

Kas lahkumisavaldus tuli ettevõtjate surve ja ettevõtte sõidukitega seotud meediakära peale või oli see poliitiline surve/PR manööver?

Põhjus peitus ettevõtjate ja avalikkuse pahameeles kontrollimeetodi üle ja sellega tekkinud riskis ameti usaldusväärsusele. Eelmise nädala lõpuks oli juba mitu kuud kestnud meie ja ettevõtjate vaheline pinge jõudnud sellisesse punkti, mis ohustas ameti ja ettevõtjate vahelist koostööd. Autode kontroll suurendas seda pinget kordades. Sellises olukorras vastutab organisatsiooni ja avalikkuse toimivate suhete säilimise nimel juht. Seetõttu pidasin ma vajalikuks esitada lahkumisavaldus ja palusin kaaluda rahandusministril, kas minu lahkumine ameti juhi kohalt aitab pingeid leevendada.

Mida sellest episoodist ning ka üldsuse tegelikust toetusest teile enda jaoks õppisite?

Kui positiivset otsida, siis nende päevade jooksul sai MTA meeskond minu vahendusel ettevõtjatelt hulgaliselt toetust senisele tööle. Viimastel kuudel ei ole ettevõtlusest seda palju kostunud ja seetõttu oli hea kuulda, et võrdse konkurentsikeskkonna tagamisel oleme üldiselt olnud õigel teel. Samas firmaautode kontrollimeetod tekitas palju vastuseisu. Kuigi - sellisest kontrollist oli ka juttu seaduse tegemise ajal ning oleme koos kolleegidega ministeeriumist seda avatult rääkinud, et autode kasutusotstarbe kontrollimisel tuleb kasutada senisest teistsugust kontrolli. Ilmselgelt jäi meiepoolne kommunikatsioon enne reaalset seaduse täitmise kontrollimise alustamist aga väheseks. 

Mida uut ettevõtjatega kohtumistest välja koorus?

Esimesel kohtumisel saime eelkõige tagasisidet ettevõtjatelt, millised on seaduse rakendamise mõjud. Kohtumised jätkuvad.

Ettevõtjate hirmud on seotud sageli sellega, et piir täiesti korrektse käitumise ja vaieldava/tõendatava vahel on habras. Kuidas ettevõtjatele/raamatupidajatele kindlustunne ja usaldus tagasi anda?

Peamine on toimiv suhtlus ettevõtja ja maksuhalduri vahel. Kui ettevõtja on teinud enda arvates kõik korrektselt, kuid mõne punktiga tahtmatult eksib, siis me mõistame seda ja juhendame vastavalt. Kui ettevõtja seda mõistmist ei leia ja jätkuvalt tekivad erimeelsused, ei tohi karta suhelda meie juhtidega. Ma pole samas naiivne, et maksuamet ja ettevõtja kõikides asjades alati ühele meelele jõuavad. Me teeme oma tööd ja kaitseme ausat konkurentsikeskkonda ning meie ülesanne on tagada maksutulude laekumine. Seda tehes  on aga meie soov aidata maksumaksja õigele käitumisele, mitte karistada. Eks ka selles osas on meil vaja otsida paremat tasakaalu. Näiteks parklates autode kontrollimine ei olnud suunatud maksuotsusele ega trahvile, vaid maksude deklareerimisele vastavalt tegelikule autode kasutusotstarbele. Osa nendest, kellega ühendust võtsime, ka parandasid oma deklaratsioone ja möönsid , et sõiduauto tegelik kasutus oli esitatud andmetest erinev.

Sellest, mida ja kuidas MTA plaanib ette võtte sel aastal, kuulete lähemalt 18. märtsil suurel maksukonverentsil NUTIMAKSUD 2015.

Kuni 8. märtsini konverentsipääse supersoodne! LOE LISA SIIT!

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700