29. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet: me ei tee lauskontrolli

Maksuamet teatas, et nad ei tee sõiduautode käibemaksu deklareerimisele lauskontrolli.

Maksuamet teatas eile, et võtab sõiduautode käibemaksu deklareerimise luubi alla. Selleks saadeti pressiteade, kus paluti seoses ettevõtetele kuuluvate autode käibemaksu arvestamise muudatustega vaadata jaanuaris esitatud andmed üle äriühingutel, kes omasid detsembri seisuga sõidukit, kuid ei ole nende arvu ega seotud kulusid deklareerinud.

Maksuameti teadaanne ei tekitanud ettevõtjais heakskiitu. Nii ütles KW Bruun Baltics OÜ Peugeot' Baltikumi tegevjuht Rasmus Tali selle peale, et maksuamet kontrollib sõiduautode käibemaksu deklareerimist liiga agressiivselt – ettevõtjatel on käsil mitmeid maksumuudatusi ja on niigi muserdatud. Seda eriti seepärast, et maksuamet pole andnud kindlaid juhiseid, kuidas tuleb autode kasutamist ühel või teisel viisil tõestada.

Maksuamet vastas ettevõtja kommentaarile, et kindlasti ei tee nad lauskontrolli. Maksuameti pressiesindaja Rainer Laurits märkis, et esitatud andmed palutakse üle vaadata vaid neil, kes omasid detsembri seisuga sõidukit, kuid ei ole nende arvu ega seotud kulusid deklareerinud.

Laurits lisas, et maksuamet on viimasel poolaastal ettevõtjate nõustamiseks korraldanud käibemaksuseaduse teemalisi koolitusi, kus on keskmes olnud just autodega seotud muudatused. Lisaks on maksuameti kodulehel juhendmaterjalid, kus on toodud erinevad näited ettevõtte sõidukite deklareerimiseks.

„Alati on võimalik pöörduda ka otse meie poole, kas telefoni teel või teenindusbüroosse kohale tulla. Juhtisime ka vahetult enne deklareerimise tähtaega ettevõtjate tähelepanu antud muudatustele ja sellele, kust lisainfot saab,“ ütles Laurits, lisades, et ettevõtjate soovil on maksuamet olnud alati valmis täiendavaid selgitusi andma.

Autor: Eliisa Matsalu, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700