7. jaanuar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ligi: suur pettumus vihastele kriitikutele

Endise rahandusministri Jürgen Ligi sõnul on esimene ülevaade 1000euroste tehingute esitamisest väga hea ning see on omakorda kindlasti suur pettumus neile, kes olid muudatuse vastu.

Rahandusministrina pidi Ligi alatasa kaitsma oma seisukohta, miks on hea hakata nõudma kõigilt ettevõtjailt vähemalt 1000 euro suuruste ostu- ja müügitehingute deklareerimist. Ministriametist taandumine ei ole tema meelt muutnud ja Ligi on endiselt veendunud, et mullu jõustunud seadusemuudatus aitab parandada ettevõtluskeskkonda.

Maksu- ja tolliamet andis eile esimese ülevaate esitatud ostu- ja müügitehingute deklaratsioonidest, millest selgus, et 55% käibemaksukohustuslastest esitas vajalikud andmed. Kas see oli ootuspärane?Minu arvates see tulemus ületas ootusi. Liiga vara ei peaks lõplikke hinnanguid andma, aga kui ta nii kiiresti mõjuma hakkab, siis edaspidi on maksuametil mingi pilt ees, kuidas tehingud omavahel klapivad. See on igal juhul väga hea algus ja väga suur pettumus kõigile vihastele kriitikutele. Mul on kahju, et toetajad on olnud nii vaiksed. Väga palju on olnud sellist vihast kisa ja ebaõiget kriitikat.

On muidugi suuri firmasid, kellel on väga palju tehinguid, neile on antud ka üleminekuaega, aga kokkuvõttes on see ikkagi tulevikureform. See on Euroopa tulevik - igal pool hakatakse selliseid struktuure rakendama, kui vähegi infrastruktuur ja IT tase seda võimaldavad.

Üks ettevõtjate kriitikakoht osutus siiski tõeks - tõenäoliselt raamatupidamisliku arvestuse erinevuste tõttu ei kattunud suur osa tehingutest, ainult ligikaudu 15% kattus.See on kõvasti abiks juba. Lõplikku kattuvust ei loodetagi, aga loodetakse palju suuremat selgust, täpsemat kontrolli suunamist ja paremaid laekumisi. Igal juhul ei saa keegi loota sellele, et ehk ei kattu. Kes teab, missuguseid skeeme hakatakse välja mõtlema. Pilt on praegu palju paremini ees. Ma olen küll rahul sellega, mis toimub.

Kui mittekattuvust on palju, siis kulub ka ju maksuameti ressurssi rohkem.Seni ei olnud põhimõtteliselt üldse mingit kattuvust. Igal juhul on see kõva samm edasi. Ma ei ole kunagi selle reformi edukuses tõsiselt kahelnud.

Millal võiks teie hinnangul muudatuse positiivne mõju tunda anda?Mina arvan, et aastaga saavad kõik aru, et imelik, et seda enne ei olnud. Poliitikute hulgas on selliseidki, kes küsisid, miks ma enne ei teinud ja kes vastutab selle eest, et ma enne ei tulnud selle plaaniga. Ja siis kui nad opositsiooni kukkusid, hakkasid rääkima, et see on mingisugune õudne ettevõtlusest raha ära viimine ja kõige suurem probleem ettevõtlusele. See on ebaaus jutt.

Ettevõtjate kriitika on inimlikult arusaadav. Iga muudatus, mis sa pead tegema, on väike ebamugavus, aga ühiskondlik kasu on sellest niivõrd suur. Perspektiivis muutub ettevõtja jaoks ikkagi konkurents ausamaks ja kontroll mugavamaks. See on suur võit ka ettevõtlusele. Ma ei näe siin vajadust midagi kahetseda.

Mis te arvate, kas kriitiliste ettevõtjate meelsus üldse muutub?Kindlasti muutub. See on e-riik, see ei ole mingisugune tagasiminek, see on igal juhul edasiminek. Me liigume ikkagi selles suunas, et tekib mingisugune eeltäidetud aruandlus ettevõtetele, online-arvepidamine. E-maksuameti reform loob ettevõtjatele mugavaid lahendusi juurde, see on alles algus. Ma ei usu, et keegi sellega ära ei harju.

Positiivsus sõltub ka sellest, kui ausalt keegi asju ajas. Need, kes ei ajanud ausalt, on igal juhul tigedad. Summad on ju väga suured. Siin on praegu mitmesajamiljoniline käibemaksu tagastuse nõue tühja koha pealt. Lihtsalt küsitakse riigilt raha ja loodetakse mingi trikiga, et seda ei suudeta ümber lükata. Selline jõhker riigiröövimine käis närvidele ka ettevõtjate esindajatele endile. Pärast detailides on tulnud loomulikult erimeelsusi, aga üldpildis mina arvan, et kes ikkagi nõus on asja ausalt ajama ja konkureerima ausas keskkonnas, see harjub kindlasti hiljemalt aastaga ära.

Autor: Tuuli Seinberg, Kadri Põlendik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700