20. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet käivitab registrit otse objektil

1. juulist käivituvat töötamise registrit aitab kõige paremini käima saada tõhus kommunikatsioon.

Kellel tööandjatest näkkab, õnnestub e-maksuametis esimesed sissekanded töötamise registrisse teha sõna otseses mõttes maksuametniku valvsa pilgu all. Nimelt plaanib maksuamet jätkata juulis ja augustis peamiselt ehitusobjektidel ja teenindusasutustes põhjalikku kontrolli, mis suuresti seotud uue registriga.

Toimetuse hinnangul aitab töötamise registrit algusest peale paremini käima saada eeskätt n-ö välitöödega kaasas käiv tõhus kommunikatsioon. Sellise lauskontrolli puhul on aga oht, et vinti peale keerates on tagasilöök kiire tulema.Maksuamet teab, et tähelepanu äratamiseks sobib ka heidutustaktika. Loomulikult ei jõua mõnikümmend spetsialisti kuigi palju ettevõtteid põhjalikult läbi käia, aga jutt on liikvele läinud. Sundides ettevõtjaid tähelepanelikkusele, kui registriga tegemist tuleb. Eriti just suurema tähelepanu alla võetud ehitus- ja teenindussektoris.Siinkohal võiks aga ettevõtjad maksuametit pigem partneri kui järelevalvajana võtta. Töötamise registri eesmärk on võrdse konkurentsi tagamine, see siht on ettevõtjal ja maksuametil ühine. Ümbrikupalkade vähenemisest on ausal ettevõtjal kõige rohkem võita. Samuti peaks register tööandjate elu lihtsamaks muutma, sest enam ei pea töötajate ühtesid ja samu andmeid mitmesse eri kohta sisestama.Alguses ongi põhjalikum kontroll vajalik. Oleks ju mõttetu teha uus kord lihtsalt paberil valmis, seda korralikult rakendamata. Küllap siis amet on välja rehkendanud, et selle sõnumi paremale edastamisele aitab kaasa ka maksuametnike objektidel ringiliikumine. Kommunikatsioon on kõige olulisem. Maksuametil tuleb lihtsalt veenvalt ja ammendavalt selgitustööd teha, samas jälgides ka korra täitmist.Maksuamet on lubanud, et juuli esimesel nädalal keskendutaksegi teavitusele ning kohe karistama ei hakata. See periood võiks olla pikem. Elu lihtsalt näitab, et uute asjade käimajooksmine võtab tavaliselt mõnevõrra rohkem aega kui algul plaanitud.Mitte kõige parem aeg käivitamiseks. Ühtlasi tuleb endale anda aru, et keset suve ei ole sellise registri käivitamiseks just kõige lihtsam aeg. Ajutise tööjõu osakaal suvel kasvab märgatavalt ning kõik need hooajatöötajad tuleb samuti kohe kirja panna.Seega isegi kui seda otseselt välja lubada ei saa, võiks maksuamet hinnata olukorda n-ö jooksvalt, et mitte heale teavitustööle karuteenet teha. Sellist ohtu kätkeb endas teavitamiselt võimalikule trahvimisele üleminek kindlasti. Seda enam, et kas või 1000euroste arvete deklareerimise ümber kerkinud vastasseisuga kaasnenud usaldamatuse foon ei ole veel ametnike ja ettevõtjate vahelt kuigivõrd taandunud.Hästi oluline on seegi, et välitöödele minnes maksuameti enda maja päris tühjaks ei jääks. Kogemuse põhjal kasvab nii suure ja kõiki ettevõtjaid puudutava muudatuse puhul, nagu töötamise registri käivitamine, nõudmine asjakohase info järele hüppeliselt. Seda nii e-kirjade kui ka telefoni teel esitatavate päringute näol.Kindlasti kasvab ka maksuameti kodulehe külastatavus. Head kommunikatsiooni nullib seegi, kui maksuameti veebileht sellises olukorras üles ütleb või telefonile vastab mõttetu automaatvastaja. Seega tuleb objektile tormates ikka kindel olla, et tagala on turvatud. 

Autor: Äripäev, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700