2. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötuna registreerimisel muudatused

Alates 1. maist kehtivad töötuna registreerimisel ja töötukassa portaalis muudatused, millega tasub kursis olla nii töötajatel, tööandjatel, juhatuse liikmetel kui ka puudega isiku hooldajatel.

Alates 1. maist on töötukassa portaalis mitmeid uusi võimalusi nii tööotsijale kui tööandjale. Uued e-teenused vähendavad paberil dokumentide esitamise vajadust ja võimaldavad teha mitu toimingut lihtsalt ühe kanali kaudu..

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel: „Kõiki uusi e-teenuseid saab kasutada ID-kaardi või mobiili-ID abil meie portaali sisse logides, ent mõistagi jääb töölesaamise ja seda toetavate teenuste juures jätkuvalt väga oluliseks ka oma konsultandiga silmast-silma suhtlemine.“Alates 1. maist saab tööotsija töötukassa portaalis:

• Esitada avalduse töötuna või tööotsijana registreerimiseks . Kui avaldus on täidetud, annab süsteem kasutajale võimaluse valida endale sobiva töötukassasse pöördumise päeva ja kellaaja. Portaali kaudu avalduse täitnud inimestele broneeritakse aeg konsultandi juurde esimesele vastuvõtule ja nõustamisele.• Esitada avalduse töötuskindlustushüvitise või töötutoetuse taotlemiseks. Kasutaja peab olema teadlik, kummale töötushüvitisel tal õigus võib olla. Kahtluse korral tuleks esimesena esitada avaldus töötuskindlustushüvitise taotlemiseks.• Esitada avalduse, äriplaani ja vajalikud lisadokumendid ettevõtluse alustamise toetuse taotlemiseks. Samuti on ettevõtlustoetuse saajatel võimalik portaali kaudu taotleda järelteenuseid ehk koolituse ja nõustamise kulu hüvitamist ning esitada aruandeid toetuse kasutamise kohta.• Tööandjale lisandub võimalus taotleda portaali kaudu palgatoetust.  Alates 01.05.2014 sõlmitud lepingute puhul pole vaja enam töötukassale esitada palgatõendeid ning palgatoetus arvutatakse maksu-ja tolliametile esitatud deklaratsioonide alusel. Seni kehtivad lepingud jätkuvad vanal viisil (palgatõenditega).Töötukassa portaali kaudu avaldusi esitades soovitame tähelepanelikult jälgida portaalis olevaid nõuandeid ja infotekste. Hätta jäädes saate abi meie infotelefonilt 15501 või saates kirja [email protected]

Muudatused töötuna registreerimisel:

• Inimene, kes hooldab puudega inimest ning valla- või linnavalitsus maksab talle hooldamise eest toetust, saab end alates 01.05.14 töötuna registreerida ning see ei saa enam olla töötuna arveloleku lõpetamise aluseks.• Alates 1. maist ei saa töötuna registreerida inimest, kes on äriühingu juhatuse liige, prokurist, täis- või usaldusühingut esitama volitatud osanik, välismaa äriühingu filiaali juhataja või mitteresidendi muu püsiva tegevuskoha juht, sõltumata sellest, kas ta saab töötasu või mitte.• Inimesed,  kes on 1. mai seisuga töötuna registreeritud,  kuid tulenevalt seadusemuudatusest enam ei tohiks olla, saavad senistel tingimustel olla töötukassas registreeritud kuni 1. novembrini.• Teised juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liikmed, keda ei ole eespool nimetatud, näiteks sihtasutuse, mittetulundusühingu või- ühistu liige, likvideerija, saavad töötuna registreerida, kui nad ei saa selle eest tasu. 

Autor: Tuuli Seinberg, raamatupidaja.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700