4. aprill 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Krediidihaldusest sõltub edu

Kuigi kõik ettevõtted üritavad võimalikult palju müüa,  ei tohi ära unustada seda, et eduks ei piisa ainult suurest läbimüügist. Oluline on ka see, kui palju ja millal laekub müügitegevuse eest raha.

Lisaks suure müügitehingu lepinguni viimisele tuleb mõelda sellele, kuidas tehingu eest tasu kätte saada. Majanduslikult rasketel aegadel on korrektse maksekäitumise tähendus muutunud varasemast hoopis olulisemaks. Majanduskasvu faasis ei olnud võlgnevuste sissenõudmine esmatähtis, sest enamik arvetest laekus nagunii ja pidevalt kasvav käive tagas piisava rahavoo. Praeguses majandussituatsioonis on tõhus krediidihaldus ja toimiv nõuete sissenõudmise süsteem ettevõtete jaoks kriitilise tähtsusega.Arvete laekumise tagab ettevõtte rutiinne ja reeglipärane tegevus krediidihalduse valdkonnas. Ettevõttel peavad olema krediteerimisreeglid: kellele ja mis alusel ning missuguste limiitide piires krediiti antakse. Enne krediidi võimaldamist on oluline kontrollida ettevõtte tausta, näiteks kõigepealt seda, kas firma on esitanud äriregistrile aastaaruanded ning kas ja millised on olnud ettevõtte maksehäired.

Oluline on paika panna krediidihaldusreeglid

Krediidihalduse üheks sõlmküsimuseks on süstemaatiline ja järjepidev töö maksetähtaja ületanud klientidega, eesmärgiga vähendada maksmisega viivitamise aega. Vajalik on laekumiste igapäevane kontroll, viivitajate ja võlgnike väljaselgitamine.  Krediidikahjumi võimalus ajas kasvab. Ühe-kahe kuu vanuse maksmata arve eest raha kättesaamise tõenäosus on 80-90 protsenti, samas kui poole aasta vanuse arve sissenõudmise võimalus on vaid 50-60 protsenti. Reeglina hakkavad Eesti ettevõtjad võlgade sissenõudmise võimalusi otsima siis, kui klient on arve maksmisega viivitanud juba viis-kuus kuud.

 

Väljakujunenud protsessid vähendavad krediidikahjumit

Enamikke võlgnevuste tõttu tekkinud probleeme on asjatundliku krediidijuhtimise abil võimalik vältida. Mõistetav on see, et ettevõtted soovivad keskenduda oma põhitegevusele ja krediidihaldus jääb tahaplaanile, mis aga pikemas perspektiivis toob kaasa suuremaid kulutusi.

Intrum Justitia maksehalduse teenus võimaldab keskenduda põhitegevusele. Jälgime arvete laekumisi ning tegeleme klientidega, kes viivitavad tasumisega,  saadame tasumisega viivitajatele meeldetuletusi ja väljastame viivisarveid. Kui meeldetuletusliku iseloomuga tegevus ei ole andnud soovitud tulemust, siis tegeleme võlgade sissenõudmisega. Konkreetse taktika valime koostöös kliendiga nii, et see vastaks just ettevõtte vajadustele, soovidele ning spetsiifikale.  Meil on oskused ja teadmised ning väljakujunenud protsessid, mille tulemusena kiireneb teie rahavoog ning väheneb krediidikahjum.

Ringvõlgnevused peamine maksetega hilinemise põhjus

Peamine maksetega hilinemise põhjus on ettevõtete pikaajaliste klientide hilinenud maksed ehk ringvõlgnevus. Ettevõtted ei saa oma arveid maksta, sest nende partnerid pole neile õigeaegselt maksnud. Tarnijate peamine võimalus on kehtestada krediidilimiidid, et hoida tasumata arvete hulka kindlal aktsepteeritaval tasemel. Hästi on end praktikas tõestanud ettevõtte klientidele nii krediidi alam- kui ka ülempiiri kehtestamine: kui alumine piir on ületatud, on see märgiks, et kliendi majandustegevuse kohta tuleks hankida lisainfot. Ülemise piirini jõudes teenuste osutamine või tarned katkestatakse.

Ettevõtte töötajate aega saab säästa, kui tellida krediidihalduse ja sissenõudmise teenused ühelt ja samalt teenusepakkujalt. Sissenõudmine on vajalik nende klientide ja äripartnerite puhul, kes vaatamata eelnevatele meeldetuletustele või krediidihalduses tehtud tööle oma kohustusi siiski ei täida. Sellisel juhul pakub Intrum Justitia erinevaid lahendusvariante võlgade sissenõudmiseks. Intrum Justitia kontserni tütarfirmad tegutsevad 20 Euroopa riigis,  lisaks on agentide võrk veel 160 riigis. Nende kaudu on meil ainsana Eestis võimalik raha sisse nõuda ka välispartnerilt.  

Autor: Ivar Tammemäe, Tuuli Seinberg

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700