Autor: Tuuli Seinberg • 27. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuamet hakkab reaalajas jälgima kallite autode ostmist

Kasutatud autode turu korrastamiseks hakkab MTA jagama liisingettevõtetega teavet.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Mareki Helmi sõnul on Eesti Liisinguühingute Liiduga sõlmitud koostöökokkulepe suureks sammuks edasi kasutatud autode turu korrastamisel.

„Eelmisel aastal koostöös maanteeametiga alustatud süvendatud kontrollid on tulemusi andnud, aga järjest enam nähakse sellistest kontrollideks pääsemiseks pettuste korraldamisega ka rohkem vaeva – näiteks otsitakse ametitega suhtlemiseks puhta maksutaustaga ettevõtted või isikuid, samas kui tehingu pealt on petufirmade poolt eelnevalt maksud tasumata. Siin me loodamegi abi koostööst liisingettevõtetega, et ka neid hoiatada ja suunata lahti ütlema maksupettuse kahtlusega tehingutest,“ rääkis Helm.

Eesti Liisinguühingute Liidu tegevdirektor Reet Hääl ütles, et jõuline riigiametite sekkumine autoturu korrastamise ja maksude laekumise nimel andis positiivselt tunda juba paar kuud peale selle algust.

„Liidu liikmefirmade omanduses on üle 100 000 sõiduki ning oleme jätkuvalt huvitatud  koostöösse panustamisest. Seisame hea selle eest, et meie omanduses olev autopark vastaks nendele kriteeriumitele, mida klient on eeldanud endale sõidukit soetades ning millelt oleks vastavalt ka maksud makstud,“ sõnas Hääl.

Koostöö mõjusust hinnatakse kahe kuu möödudes, siis lepitakse kokku ka edasistes tegevustes.

Eestisse toodud vähekasutatud kallite, kuid käibemaksupettuse kahtlusega autode kontrollimisel alustati uudse lähenemisega eelmisel sügisel, kuna summaliselt suurimad maksupettused pannakse toime just selliste autode müügiga.

Maksu- ja tolliamet saab maanteeametist reaalajas jooksvat infot kallite autode kohta, mida soovitakse arvele võtta. Seejärel antakse koostöös AMTELiga hinnang, kas tegemist võib olla käibemaksupettusega seotud sõidukiga, ning kui see nii on, siis edastab maksu- ja tolliamet info kohe maanteeametisse ning registrikannete tegemise taotlust konkreetse sõiduki puhul menetletakse kuni 30 päeva. See annab võimaluse kontrollida tehingu ja tehingutega seotud isikute ning sõidukite tausta ja seeläbi hoida ära võimalik maksupettus.

Alates 1. novembrist 2013 on kontrollitud 2000 sõiduki maaletoojaga seotud maksuriske.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700