Autor: Kadrin Karner • 4. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mikser: Ligi püüd pensionäre palgatöötajatega vastandada inetu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri sõnul ei ole rahandusminister Jürgen Ligil õigus öelda, et pensionärid on eelisolukorras olevad ühiskonna liikmed.

"Ligi väitel on pensionärid võrreldes teiste maksumaksjatega eelisseisundis tänu sellele, et pensionidele kehtib täiendav maksuvabastus," selgitas Mikser pressiteates. "Aga elu on palju laiem kui ainult rahandus. See, et pensionidele on kehtestatud täiendav maksuvaba tulu oli puhtal kujul sotsiaalpoliitiline ja mitte rahanduspoliitiline otsus. Põhjus on väga lihtne ja ka inimlik – meie pensionid on lihtsalt liiga madalad," lisas Mikser.

Kui aga Ligi tahab pensionäre halvustada selle eest, et lisaks neile on raskes olukorras ka alampalga saajad, on see Mikseri sõnul inetu. "On tõsi, et ka Eesti miinimumpalk on ajale jalgu jäänud ega võimalda inimestel isegi ots-otsaga kokku tulla, ent ka seda probleemi ei saa lahendada pensionäre pilgates," ütles Mikser. Ta tuletas meelde, et 2007. aasta valimiste eel lubas just Reformierakond põhjamaiseid pensione.

Ligi vastas eelmise kuu teises pooles Eesti Pensionäride Ühenduste Liidu pöördumisele, et näiteks miinimumpalga (2014. aastal 355 eurot) puhul saab pärast tulumaksu maha arvamist vähem raha kätte kui on keskmine pension, seega on pensionärid võrreldes teiste maksumaksjatega eelisseisundis. Lisades, et liidu pöördumises puudub põhjendus, miks peaks pensioni tulumaksuvabastust tõstma just 400 euroni.

Samas kirjas rõhutas rahandusminister, et inimeste sotsiaalse ja majandusliku toimetuleku tagamine on riiklik prioriteet, mida näitab sotsiaalkulude suur osakaal riigieelarvest – 2014. aastal on see 2,67 miljardit eurot, kolmandik kogu eelarvest. „Pensionite täiendavat maksuvaba tulu tõsteti 2014. aastal 18 eurot 210 euroni kuus, mis tagab keskmise pensioni tulumaksuvabastuse. 2014. aasta keskmine pension on 354 eurot.  Kõikide teiste tululiikide puhul jäi maksuvaba tulu endisele tasemele 144 eurot kuus,“ kirjutas Ligi vastuskirjas. 

Ligi juhtis ka tähelepanu, et on oluline teadvustada, et riiklike pensionide puhul 2014. aastal on riigieelarvest kaetav pensionikindlustuse puudujääk 362,7 miljonit eurot ning riik katab sotsiaalmaksust pensionide tagamiseks puudu jääva osa oma muude tuluallikate arvelt. „Sotsiaaltoetuste ja riiklike pensionide kulude osakaal eelarves on kasvanud,“ kirjutas Ligi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700