18. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Feliks Mägus: maksusüsteem vajab inventuuri

Nordic Hotels juhi Feliks Mäguse sõnul on tulumaksu kaotamine väga radikaalne mõte, kuid maksusüsteem tasub üle vaadata.

"Kui maksusüsteem on nüüd mingi aeg kehtinud, siis on sellel omad head ja ka halvad pooled,“ märkis Mägus. "Mõistlik on korralik inventuur teha," lisas ta.

Maksustamine peab olema tema sõnul tasakaalus, mis viiks ühiskonda edasi, et ei tekiks ebaõiglust, seisakut ega tagasiminekut. "Tahame, et meie elu ei muutuks ainult näiliselt, vaid ka tegelikult oleks elu parem nii üksikisiku kui ka ettevõtete tasandil," tõdes Mägus.

Hotellijuht lisas, et riik peab avalikke teenuseid pakkuma ja selleks on vaja riigikassasse raha. "Selleks, et seda õiglaselt koguda ja jagada, et kogu ühiskond sellest kasu saaks, on ikka vaja aeg-ajalt maksusüsteemi üle vaadata," lausus Mägus.

Tema sõnul ei piisa sellest, kui mingeid makse alandatakse või tõstetakse. Mäguse sõnul on hetkel olnud tendents selline, et makse pigem tõstetakse ja seda kiiresti. "Seda tehakse ilma mõjuanalüüsita ja et oleks arutatud huvigruppidega," sõnas Mägus. "Ühiskonna huvides võiks maksumuudatuste tegemine olla pikema ettevalmistusega, aruteluga ning analüüsiga, kui see siiamaani on olnud."

Mis puudutab rahvusvahelisi investeeringuid, siis märkis Mägus, et ainult hea maksusüsteemi pärast siis investeeringuid ei tehta. "Siin peab olema kompleksne ja atraktiivne keskkond, ükskõik osa on sellest maksundus," sõnas Mägus. "Ei saa ühte valdkonda teisest eraldada, me peame vaatama tervikuna, et oleksime konkurentsivõimelised."

Ta lisas, et kui minnakse maksuteemal ühele poole kaldu, et see keskkond pole enam atraktiivne, siis peab muret tundma, miks see nii on.

Praegu Mägus pole kindel, et rahvusvahelised investeeringud jäävad tulemata just maksusüsteemi pärast, sest teatud maksuvaldkonna teemad on Eestis atraktiivsed.

Endine majandusminister ja praegune Tavidi kullasuuna juht Meelis Atonen ütles Postimehele, et Eestil oleks viimane aeg taas maksusüsteemiga midagi uuenduslikku ette võtta. Eesti innovaatilise maksusüsteemi tuumaks võiks tema arvates olla tulumaksu täielik kaotamine.

Autor: Tiive Saarniit, Aljona Stadnik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700