Autor: Juuli Laanemets • 14. november 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nordea Liising koorib jahtuval liisinguturul koore

Nordea Liisingu on 9 kuuga väljastatud 183 miljoni euro väärtuses uusi liisingkrediite, millega on saavutatud 32% turuosa uusmüügist. Nordea jätkab suurima liisinguandjana Eesti turul.

Nordea liisinguportfell on aastases võrdluses kasvanud 17% ehk 82 miljoni euro võrra.  Portfelli kogumaht on kasvanud 544 miljoni euroni, hõivates ligi 30-protsendise turuosa. Nordea Liisingu juhi Silver Kuusi sõnul on peamine kasvumootor panga ja liisingettevõtte kliendibaasi stabiilne suurenemine ning uute ja taskukohasemate liisinguteenuste turule toomine koostöös sõidukite ja masinate tootjate ning tarnijatega. Nordeal on septembri lõpu seisuga Eesti liisinguturul portfelliarvestuses 29,5-protsendise turuosaga teine positsioon ja see on viimase aastaga üha tugevnenud.

„Turuosa kasvatamine tuleneb eelkõige julgest kaasaminemisest klientide kasvuplaanidega, aga ka meeskonna stabiilsusest, atraktiivsetest toodetest ning õigest fokuseerimisest kasvavates sektorites,” ütles Kuus ja lisas, et endiselt ollakse orienteeritud mõõdukale kasvule ja uutele klientidele.

Sel aastal on liisinguturul kõige aktiivsemad olnud sõiduautode ja põllumajandusmasinate liisimisevaldkond.

Sõiduautode rahastamise  liisimise turgu on ergutanud autode loomulik vananemine ja eraisikute suurem huvi sõidukite vahetamise vastu. 9 kuuga on rahastatud 4373 sõiduautot ning 426 kaubikut rahastatavas väärtuses 77 miljonit eurot. Populaarseimad ostetud sõidukimargid olid Honda, Toyota, Nissan, Mazda ja Subaru.

Põllumajandusmasinate rahastamise turumaht on sel aastal kasvanud tänu Euroopa Liidu ja Eesti riiklikele investeerimistoetustele, mis Euroopa Liidu 2007.–2013. aasta eelarvest maksti tänavu senisel kujul välja viimast korda. Nordea Liising rahastas esimese 9 kuuga  põllumajandusseadmeid  30 miljoni euro väärtuses.

Ettevõtete huvi käibekapitali finantseerimise vastu on osutunud oodatust mõnevõrra tagasihoidlikumaks, mis iseloomustab jahtuvat majandusaktiivsust teisel poolaastal. Faktooringu ja laofinantseerimise käive on olnud tagasihoidlikum kui eelmisel aastal, seda eriti aasta teises pooles. Samal ajal on pikenenud keskmised finantseerimisvälted. Vaatamata jaekaubanduse stabiilsele, keskmiselt 5-protsendilisele kasvule ei ole faktooringu käive turul kosunud. Toote kasutusaktiivsus on mõnevõrra langenud. Nordea Liisingu faktooringu turuosa on säilinud nii käibe kui ka portfelli osas 20% peal, laofinantseerimisel turuosa on püsinud üle 50% turumahust.

Kuna kliendibaas ja finantseerimisportfell on suurenenud, on ettevõtte tulubaas aastaga kasvanud 17% ja puhaskasum 19% võrra. 9 kuu kogukasum moodustas 10,3 miljonit eurot.  Kuus ütles, et liisinguturu uusmüük on kahanenud peamiselt suurtehingute puudumise tõttu. Eelkõige puudutab see laevade, lennukite ja raudteeveeremi liisimist. „Sarnaselt aasta alguse prognoosiga ennustame 2013. aastal  Eesti liisinguturu uusmüügi mahuks 900 miljonit eurot, mida on ligi 50 miljonit eurot vähem kui aasta tagasi,“ sõnas Kuus.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700