Autor: Juuli Laanemets • 10. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspordi vähenemine ohustab majanduskasvu 

Kaupade ekspordi vähenemist juulis 10% mõjutas kõige enam mehaaniliste seadmete, mineraalsete kütuste ning metallide ja metallitoodete väljaveo vähenemine. Lisaks väljaveole vähenes juulis ka nende sissevedu kommenteeris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina ekspordinumbrite langust.

Mertsina rõhutas, et nii mehaaniliste seadmete kui mineraalse kütuse näol tegemist peamiselt re-ekspordiga, mis Eesti tööstuses olulist lisandväärtust ei loo. „Küll aga mõjutab nende kaubagruppide väliskaubanduse vähenemine negatiivselt Eesti transpordisektorit ning läbi transporditeenuste vähenemise (peamiselt sadamates) ka teenuste eksporti. Maksebilansi järgi oli teisel kvartalil teenuste eksport languses, SKP arvestustes vähenes teenuste eksport püsivhindades isegi neljandat kvartalit järjest,“ selgitas Mertsina.

Jooksevhindades on juba aasta aega järjest vähenenud metallide ja metallitoodete väljavedu. Olulisem on aga, et alates maikuust on aeglustunud tavapäraselt kõige enam nii eksporti kui majanduskasvu mõjutava elektriseadmete ja masinate väljavedu. Juulis suurenes selle kaubagrupi eksport aastases võrdluses 4%.

Kaupade sissevedu vähenes juulis 1% võrra. Nagu ekspordi puhul, mõjutas kaupade impordi vähenemist enim mineraalsete kütuse sisseveo vähenemine. Samuti vähenes juulis ka mehaaniliste seadmete sissevedu. Elektroonikatööstustoodete sisseveo kasv on alates aprillist aeglustunud ning juulis pidurdus see täielikult.

Eksport vähenes oluliselt rohkem kui import, halvenes kaubabilanss ehk kaubanduspuudujääk suurenes.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700