Juuli Laanemets • 10. september 2013
Jaga lugu:

Ekspordi vähenemine ohustab majanduskasvu 

Kaupade ekspordi vähenemist juulis 10% mõjutas kõige enam mehaaniliste seadmete, mineraalsete kütuste ning metallide ja metallitoodete väljaveo vähenemine. Lisaks väljaveole vähenes juulis ka nende sissevedu kommenteeris Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina ekspordinumbrite langust.

Mertsina rõhutas, et nii mehaaniliste seadmete kui mineraalse kütuse näol tegemist peamiselt re-ekspordiga, mis Eesti tööstuses olulist lisandväärtust ei loo. „Küll aga mõjutab nende kaubagruppide väliskaubanduse vähenemine negatiivselt Eesti transpordisektorit ning läbi transporditeenuste vähenemise (peamiselt sadamates) ka teenuste eksporti. Maksebilansi järgi oli teisel kvartalil teenuste eksport languses, SKP arvestustes vähenes teenuste eksport püsivhindades isegi neljandat kvartalit järjest,“ selgitas Mertsina.

Jooksevhindades on juba aasta aega järjest vähenenud metallide ja metallitoodete väljavedu. Olulisem on aga, et alates maikuust on aeglustunud tavapäraselt kõige enam nii eksporti kui majanduskasvu mõjutava elektriseadmete ja masinate väljavedu. Juulis suurenes selle kaubagrupi eksport aastases võrdluses 4%.

Kaupade sissevedu vähenes juulis 1% võrra. Nagu ekspordi puhul, mõjutas kaupade impordi vähenemist enim mineraalsete kütuse sisseveo vähenemine. Samuti vähenes juulis ka mehaaniliste seadmete sissevedu. Elektroonikatööstustoodete sisseveo kasv on alates aprillist aeglustunud ning juulis pidurdus see täielikult.

Eksport vähenes oluliselt rohkem kui import, halvenes kaubabilanss ehk kaubanduspuudujääk suurenes.

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt