Autor: Juuli Laanemets • 13. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eelmise aasta kasv kaubanduses ei pruugi kesta

MKM hoiatab ,et  ümberkaudsetes riikides on majanduskasv peatunud ning kui Eesti eksporditurgudel läheb kehvasti, jõuab see mõningase viivitusega ka meie tarbijani. Kuigi 2012. aasta oli jaekaubandusettevõtetele edukas ning kasv jätkus ka 2013. aasta esimesel poolel, peaks tulevikku suhtuma siiski ettevaatlikumalt.

Üha enam hakkab tavapärase kaubanduse kõrvale tekkima teisi ostuvõimalusi. Hetkel ostab keskmine eestlane internetist kaks korda vähem kui keskmine eurooplane, kuid see nišš kasvab kiiresti. Online-ostlemisele on kaasa aidanud ka pakiautomaatide võrgu laienemine, mis ostuprotsessi mugavamaks teeb.

Eelmisel aastal kasvule pööranud siseturg oli üheks suurimaks panustajaks SKP kasvu 2012. aastal. Jaekaubanduses kasvasid tulud kuludest kiiremini ning kogukasum võrreldes varasema aastaga suurenes enam kui 60 protsenti. 2012. aastal andsid suurema osa toidukaupade jaemüügikäibest viis kaupluseketti: Selver, Maxima, ETK grupp, Rimi (sh Säästumarket) ja Prisma. Neist suurima ehk Rimi müügitulu ulatus mullu 360 miljoni euroni ning väikseima ehk Prisma oma 178 miljoni euroni.

2011. aastal alanud kiire palgatõus kaubanduses aeglustus ning jäi mullu Eesti keskmise taseme lähedale. Aasta varem oli palgakasvu peamiseks põhjuseks sektorit vaevanud tööjõupuudus.

Kui 2011. aastal pigem rekonstrueeriti, siis mullu investeeriti julgemalt laienemisse. Kokku sai mullu kasutusloa 84 uut kaubandushoonet kogupindalaga 68 000 m2. Rekonstrueeriti 69 000 m2 ja laiendamise teel lisandus üle 200 000 m2 kaubanduspindu. 2013. aasta esimesel poolel on suuremad jaeketid uute kaupluste avamist jätkanud ning sama trendi jätkumist on oodata ka aasta teisel poolel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700