Autor: Juuli Laanemets • 8. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alles 5 aasta pärast saavad korteriühistud võlgnikega hakkama

Justiitsministeerium saatis kolmandale kooskõlastusringile korteriomandi- ja korteriühistuseaduse eelnõu, millega tulevikus antakse ühistutele rohkem eelisõigusi hüpoteegiga koormatud võlglaste korteriomandi suhtes. Seadus jõustub 1. jaanuar 2018.

Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul on korteriühistutega seonduv väga keerukas ja tuhandeid inimesi puudutav valdkond, milles tuleb kõikvõimalikud muudatused põhjalikult läbi analüüsida ning osapooltega läbi arutada. "Seetõttu on mõistetav, et saadame eelnõu kooskõlastamisele juba kolmandat korda. Praegu kehtiv õigus annab võimaluse olukorraks, kus korteriühistul ei ole võimalik korteriomanikult võlga kätte saada, ehkki kohtulahend võla kohta on olemas. Kuigi igal korteriomanikul peaks alati olema vara – korter –,  millele sissenõue pöörata, ei pruugi see õnnestuda juhul, kui korteriomand on koormatud hüpoteegiga ja hüpoteegipidaja ei soovi täitemenetlusega ühineda,“ lausus minister.

“Probleemi lahendamiseks pakume välja korteriühistu pandiõiguse regulatsiooni. Sisuliselt kehtib ka praegu põhimõte, et korteriomandi sundmüügi korral on korteriühistu nõue eelistatud kõigi teiste nõuete ees, kuid mitte olukorras, kus korterile on seatud hüpoteek. Eelnõu kõrvaldabki selle piirangu ning edaspidi võimaldatakse selle rakendamine ka olukorras, kus korteriomand on koormatud hüpoteegiga," täpsustas Pevkur olulisimat täiendust enne uut kooskõlastusringi.

 Eelnõu täiendamisel on lähtutud põhimõttest, et korteriomandit tagatisena kasutada sooviv isik (kas korteriomanik ise või kolmandast isikust laenuvõtja) peab lisaks laenu tagasimaksmisele hoolitsema ka selle eest, et korteriomandi majandamiskulud on tasutud. Samas muudab eelnõus korteriühistu pandiõiguse suuruse piiramine ka hüpoteegipidaja olukorda kindlamaks ja selgemaks võrreldes praeguse olukorraga, kus korteriomandi sundmüügi korral saab korteriühistu esitada mistahes suurusega nõude. Eelnõu täiendamisele ja uuele kooskõlastamisele kuluv aeg on tinginud ka selle, et korteriomandi- ja korteriühistuseaduse jõustumise aega on muudetud 1. jaanuarile 2018. Küll tuleb arvestada, et juba kaks aastat varem algavad uue seaduse rakendamise ettevalmistused, st korteriomandite ja olemasolevate korteriühistute sidumine registrites.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700