Autor: Juuli Laanemets • 12. märts 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kolmandik firmadest nõus madalama tulumaksu nimel kolima

Grant Thornton’i rahvusvahelise äriraporti (IBR)  uuringu tulemus, mis hõlmas enam kui 3400 ettevõtet 44 riigis näitab, et 67% ettevõtetest ei viiks oma äri üle teise riiki, ükskõik kui palju sealset ettevõtete tulumaksu alandataks.

Eestis ei oleks 74% ettevõtetest madalama maksu nimel kolima, Leedus oli see number 70% ning Lätis 56%.

Uus-Meremaa firmajuhid on ümberpaiknemise suhtes kõige tõrksamad – 94% väidavad, et nad ei koliks välismaale madalama ettevõtete tulumaksu pärast. Neile järgnevad Gruusia (92%), Šveits (90%), Prantsusmaa (88%), Saksamaa (87%) ja Iirimaa (86%). Riigid, kus ettevõtted valdavalt paikneks ümber madalama maksumäära pärast, on Venemaa, India, Taiwan, Kreeka, Botswana ja Norra.

Ettevõtlus on küllalt paikse iseloomuga, kus iga ümberpaiknemine on seotud suurte täiendavate kulutustega. „Ettevõtte kolimiseks on lisaks tulumaksu määrale vaja veel tervet kompleksi erinevaid tingimusi. Olulised faktorid on kvalifitseeritud tööjõu olemasolu, infrastruktuur ning stabiilne ja ettevõtjasõbralik keskkond. Samas kui tugineda sellele uuringu tulemustele, peavad ärikliima kujundamise eest vastutajad arvestama,  et kui ettevõte on juba kord ära kolinud, siis tema tagasimeelitamiseks väga palju häid ja lihtsaid meetodeid ei ole,“ kommenteeris Grant Thornton Rimess Baltic partner Mati Nõmmiste.

Samuti tõi kvartaalne uuring välja, et küsitletud ettevõtete juhtidest 61% leidsid, et nende valitsus ei ole kasutanud piisavalt maksumeetmeid, et majandussurveid leevendada. Kõige rahulolematumad riigid olid Argentiina (92%), Jaapan (86%), Poola (82%), Hispaania (82%), Läti (78%), Austraalia (77%) ja Taani (76%).

„Minu hinnangul näitab uuring väga selgelt, et riigi siseselt peavad ettevõtjad madalat maksumäära väga oluliseks, 68% ettevõtete juhtidest eelistaksid ettevõtete tulumaksu alandamist oma riigis, isegi juhul, kui see tähendaks mõnede hetkel kehtivate maksusoodustuste tühistamist. Enim toetasid seda Vietnam 94%, Leedu ja Malaisia 92% ning Peruu 90%. Eestis toetas maksumäära alandamist ainult 10% vastanutest, mis näitab, et meie tulumaksumäär on ettevõtluse arenguks igati sobilik,“ lisas Nõmmiste.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700