Autor: Juuli Laanemets • 14. veebruar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulude deklareerimiseni jäänud loetud tunnid

2012. aasta tulusid saab elektrooniliselt deklareerima hakata alates homsest, 15. veebruarist. Samast kuupäevast väljastavad ka maksu- ja tolliameti teenindusbürood eeltäidetud tuludeklaratsioonide väljatrükke.

Eelmisel aastal oli tulu deklareerijaid 646 800, kellest e-maksuametit kasutas 94%, sel aastal prognoosib amet vähemalt 645 000 deklareerijat. Eeldatavalt peaks pisut suurenema ka e-deklaratsioonide osakaal, prognoositavalt 95%-ni.

Esimesed tulumaksutagastused teeb maksuhaldur alates 28. veebruarist ja siis hakkab rakenduma 5 päevane tagastustähtaeg. Kiirelt, viie tööpäeva jooksul saavad tulumaksu tagasi need maksumaksjad, kes esitasid oma tuludeklaratsiooni hiljemalt 2. aprilliks elektroonselt ja kellel puudusid perioodil 15. veebruarist 2012 kuni 14. veebruarini 2013 maksuvõlad. MTA ei saa viie tööpäevaga tagastada enammakstud tulumaksu nendele klientidele, kelle deklaratsioon vajab täiendavat andmete kontrolli.

Tuludeklaratsiooni esitamise viimane päev on 1. aprillil. Kauem läheb nende deklaratsioonide töötlemisega, mis esitatakse paberil, siis alustatakse tagastamisega hiljemalt 20. aprillil. Üldine tulumaksu tasumise ja tagastamise tähtaeg on sel aastal 1. juuli.

MTA teenindusosakonna juhtivspetsialisti Hannes Udde sõnul tasub kindlasti tähele panna muudatusi, mis sel aastal tulude deklareerimisel jõustunud on.

„Näiteks sel aastal saab tuludest maha arvata koolituskulusid, eluasemelaenu intresse ja annetusi 50% tuludest, kuid mitte rohkem kui 1920 eurot deklareerija kohta, samas kui aasta tagasi oli mahaarvamiste piirsumma 3196 eurot," märkis Udde. See muudatus puudutab ligikaudu 20 000 maksumaksjat.

Udde sõnul on piiratud summaliselt vabatahtliku kogumispensioni tuludest mahaarvamist. „Kui varem oli piirang 15% tuludest, siis nüüd tuleb arvestada ka summalise ülempiiriga, mis on kuni 6000 eurot aastas," lisas Udde. Vabatahtliku kogumispensioni piirang puudutab marginaalset osa elanikkonnast - 169 maksumaksjat.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700