Autor: Juuli Laanemets • 10. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: madalad intressimäärad jäävad püsima

Swedbanki investeerimisseminaril rääkis Balti Investeerimiskeskuse osakonnajuhataja Kristjan Tamla, et madalad intressimäärad jäävad lähemateks aastateks ilmselt püsima, kuna keskpangad püüavad hoida intressid võimalikult madalal, pumbates teisalt majandusse likviidust juurde.

„Mõni aeg tagasi pidas enamik investoreid võimatuks, et Euroopa keskpank võiks sedavõrd agressiivselt majandusse sekkuda. Ka Föderaalreservi järjekordne võlakirjade kokkuostuprogramm oli liigutus, mida turud veel mõned kvartalid tagasi oodata ei osanud,“ rääkis Tamla. „Keskpankade bilansid järjest kasvavad - nad võtavad üha enam riski finantsurturgudelt sisse, teisalt süstivad aktsiaturgudele likviidsust. Lühiajaliselt on see turgudele meelepärane, ent probleemid võivad tekkida pikemas perspektiivis, kui keskpangad taas oma bilansimahte normaalsetele tasemetele viima hakkavad.“  

Lühikesed intressid jäävad Tamla hinnangul väga madalalale veel pikaks ajaks. „Näiteks euribor jääb turgude prognoosi kohaselt alla 1% piiri veel mitmeks aastaks. See mõjutab oluliselt nii hoiuste kui laenude intresse,“ rääkis ta.

 „Lisaks madalatele intressidele mõjutab deposiitide tulusust see kiire hoiuste juurdevool pankadesse. See tähendab, et deposiidiintressid jäävad väga madalaks ja võivad veelgi alaneda. Investeerimistulu seisukohast pole hoiused lähiaastail teema, neid tuleks vaadata pigem turvalise raha paigutamise vahendina.“ Küll aga viitavad muutused hoiuste mahtudes sellele, milliseid riike peavad investorid riskantsemateks, milliseid turvalisemateks - ning siinkohal on eelistanud hoiustajad Põhja-Euroopat.

Teise olulise mõjurina, mida lähiajal arvesse võtta, nimetas Tamla maailma kaubandustsükli jahenemist. „Viimase kolme aasta jooksul on maailma majanduse kasvumootoriks arenevad turud, mis on väga suures sõltuvuses maailmakaubandusest. Äsja avaldas IMF oma viimase majandusprognoosi, kus kärpisid võrreldes kevadega kõige enam areneva Aasia kasvuväljavaateid,“ rääkis Tamla.

Lähiajal võiks hakata tähelepanu Tamla hinnangul kanduma Euroopast USAsse, kus võlakoormuse ja eelarve puudujäägi näitajad on tegelikult kehvemad kui Euroopas. „Arvestades, et Euroopa Keskpanga ja Föderaalreservi sekkumise tase on sarnasel tasemel ja tuleval aastal peaks USAs rakenduma eelarvet üsna drastiliselt piiravad tegurid, võib sealne olukord presidendivalimiste järel minna pinevamaks ja mure haldussuutlikkuse osas võib sinna edasi kanduda,“ rääkis Tamla ja nentis, et eelistaks investeerimisvõimalusi kaaludes täna pigem Euroopat.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700