Autor: Juuli Laanemets • 9. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

MTA: Deklaratsioone esitab hilinemisega 10% firmadest 

Maksu- ja tolliamet (MTA) on viimased neli aastat tegelenud intensiivselt maksumaksjate aruandlusdistsipliini parandamisega. Kui 2009. aastal hilines käibedeklaratsioonide (KMD) esitamisega 26% ja tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonide (TSD) esitamisega 23% maksumaksjatest, siis 2012. aasta septembris oli hilinejaid vastavalt 9% ja 10%.

Eestis on kokku registreeritud üle 70 000 käibemaksukohustuslase ja see arv kasvab pidevalt. Käibemaksukohustuslaste registris olekuga kaasneb nõue esitada õigeaegselt nii KMD kui ka TSD. TSD peavad esitama lisaks käibemaksukohustuslastele ka isikud, kes teevad väljamakseid, mis lähevad maksustamisele tulu- ja sotsiaalmaksuga.

MTA tuletab meelde, et TSD esitamise tähtaeg on iga kuu 10. kuupäev ning KMD esitamise tähtaeg on iga kuu 20. kuupäev. Samuti tuletab amet alustavatele ettevõtetele meelde, et KMD ja TSD esitamise kohustus tekib koheselt pärast käibemaksukohustuslaste registrisse kandmist, sõltumata sellest kas majandustegevusega alustatakse või mitte.

Teeninduskorralduse osakonna juhataja Rivo Reitmanni sõnul on õigeaegselt esitatud deklaratsioonide kasvu taga nii maksumaksjate õiguskuulekuse kasv kui ka MTA pidevad meeldetuletused. „Amet on saanud sellel aastal arvukalt positiivset tagasisidet ennetavate meeldetuletuste ja telefoni ning e-posti teel suurenenud otsesuhtluste kohta,“ ütles Reitmann. Reitmann lisas, et parema koostöö tagamiseks palub amet inimestel kontrollida ja ajakohastada oma kontaktandmeid MTA andmebaasides.

Hetkel esitatakse MTAle elektroonselt 99% kõigist käibedeklaratsioonidest ning 98,6% tulu- ja sotsiaalmaksu deklaratsioonidest

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700