Autor: Juuli Laanemets • 27. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

"Eesti on rikaste seas vaene, vaeste seas rikas"

Maris Lauri tõi välja väliskeskkonna mõjud ja riskid Eesti majandusele. Eraldi toonitas Lauri, et möödunud kümnendi majanduslikku olukorda ei tule enam kunagi tagasi.

Majanduses toimuvad kvalitatiivsed muutused pole veel lõppenud, ennustab Lauri. „Ettevõtted peavad harjuma uues paradigmas tegutsemisega, kus ebakindlus, määramatus, teadmatus jäävad aasta(kümne)teks”.

Rohkelt räägitud Hiina domineerimine ei pruugi jääda sellistesse mahtudesse ning Hiina ei jää tõenäoliselt arenguveduriks Aasias. Liiga palju on selles suurriigis sisemisi käärimisi ning võib juhtuda ootamatuid poliitilisi murranguid juba lähikümnendil. „Kindel on kolmanda maailma tõus poliitilisele maastikule. Lääs pole veel valmis järeleandmisi tegema ning taanduma rahvusvaheliste ühingute juhtpositsioonilt”, rõhutas Lauri. Üldse koguvad arengumaad jõudu ning Ladina-Ameerikas on palju võimalusi. Nad ei domineeri praegu maailmas ja on endiselt väga vaesed, kuid arengumaad on oluliselt sõnakamad ja ambitsioonikamad rahvusvahelistel turgudel enda eest seismisel. Lauri soovitas olla optimistlikult ettevaatlik Venemaa suhtes, mis on tsentraliseeritud riik, kus nii riskid kui potentsiaalsed tulud on suured.

Mustast mandrist rääkides tõi Lauri ohtudena välja Aafrika riikides valitsevaid suuri sisepingeid ning vedas paralleele araabia- ja islamimaadega. Eripäraks nendes regioonides on loodusvarade hindade kohati väga suured kõikumised. 

„Lääs pole ühtne”, rõhutas Lauri. EL pole ainult majandusliit, ta on eelkõige poliitiline liit. „Euroopa poliitiline tahe on nii suur, et paljud probleemid ületatakse. Killustatus jääb, kindlasti süvenevad riigid rohkem oma siseprobleemidele, et nende riikide elektoraadi  ootused oleks tagatud. Euroopa on stabiilsem kui teised regioonid. Rände surve läheb aga kogu EL suuremaks.”

„Arengumaad soovivad rohkem sõnaõigust, lääs pole valmis seda andma. Hiina majandusedu tõmbub tagasi”, tõdes Lauri tuleviku prognoose lühidalt kokkuvõttes. „Mida ei tasu unustada, Eesti on osa läänest, Eesti on rikas. Me oleme rikaste hulgas vaesed aga vaeste hulgas oleme rikkad. Me pole suur nagu Saksamaa ja ahvatlev kui Rootsi. Rahulikku aega ei tule, suured muutused on kindlalt õhus juba olemas”.

Maris Lauri esines oma sõnavõtuga Äripäeva raamatupidaja.ee uudiseveebi Sisekontrolli konverentsil.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700