Autor: Juuli Laanemets • 27. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reisiteenuse arvel käibemaksu kajastamine

Reisibüroo vahendab reisiteenuseid, laeva-lennukipileteid eraisikutele ja firmadele (ise ei korralda). Reisibüroo on käibemaksukohuslane. Arve väljastame näit. laevapiletid Stokholm -Tallinn 100euri km 0%, arve kokku 100 euri. Meie käibeks on vahendustasu, millelt maksame km 20%. Seda arvel näha ei ole. Tellija küsib, mis põhjusel on arvel km 0%?

 Vastas Õigusbüroo VK & Partnerid jurist Kuldar Kirt

Reisiteenuste puhul saab kasutada KMS § 40 sätestatut. KMS § 40 lg 1 on sätestatud, et reisiteenuse käibemaksuga maksustamise erikorda kohaldatakse juhul, kui maksukohustuslane osutab oma nimel reisijale, sealhulgas juriidilisele isikule või asutusele, reisiga otseselt seotud teenust ning kasutab reisiteenuse osutamisel ettevõtlusega tegelevalt Eesti või välisriigi isikult soetatud kaupa või saadud teenust. Sellisel juhul kantakse ostuarved raamatupidamises läbi ilma käibemaksu tagasi võtmata ning müügiarvele ei lisata käibemaksu.

Raamatupidamises tuleb pidada arvestust iga projekti kohta eraldi ja projekti kasum on tulude ja kulude vahe miinus käibemaks, projekti kahjum kantakse kuluks. Arvele tuleb kirjutada, et 0 % teenust osutatakse vastavalt KMS § 40.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700