Autor: Juuli Laanemets • 8. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Majanduskasvu aeglustumine veel riigieelarvele mõju ei avalda

Veebruaris laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse makse 294,1 miljonit eurot, aasta kahe esimese kuu kokkuvõttes on eelarvest täidetud 15,9 protsenti. Võrreldes eelmise aasta sama kuuga on makse mulluse madalama laekumise tõttu kogunenud 12 protsenti rohkem. Majanduskasvu aeglustumine ei ole kahe kuu tulemuste põhjal veel riigieelarvele mõju avaldanud.

Sotsiaalmaksu laekus veebruaris 147,8 miljonit eurot, mis tähendab, et kahe kuuga on täidetud 16,6 protsenti eelarves kavandatust. Võrreldes eelmise aasta veebruariga kasvas laekumine 11,4 protsenti. Väljamaksete kasv kiirenes veebruaris märkimisväärselt ning kiireim oli kasv ehitussektoris. Kiire kasv oli seotud eelkõige eelmise aasta veebruari madala laekumisega, mille põhjuseks olid muuhulgas euro kasutuselevõtule eelnenud palga ettemaksed teatud sektorites.

Füüsilise isiku tulumaksu tagastati veebruaris 23,8 miljonit eurot enam kui seda laekus, mistõttu on eelarvest veebruari lõpuks täidetud 3,2 protsenti. Võrreldes eelmise aasta veebruariga tagastati tulumaksu sel aastal 10 miljonit eurot enam. Kohalikele omavalitsustele laekus veebruaris füüsilise isiku tulumaksu 50,6 miljonit eurot, mis on 13,4 protsenti rohkem kui mullu samal perioodil.

Juriidilise isiku tulumaksu laekus veebruaris 8,8 miljonit eurot, eelarves planeeritust on täidetud 14,6 protsenti. 2011. aasta veebruariga võrreldes kasvas laekumine 18,6 protsenti. Jaotatud kasumilt laekus veebruaris tulumaksu 5,8 miljonit eurot ja erisoodustustelt 1,8 miljonit eurot.

Käibemaksu laekus veebruaris 98,9 miljonit eurot ja eelarves kavandatust on täidetud 16,7 protsenti. Võrreldes eelmise aasta veebruariga kogunes käibemaksu 4 protsenti rohkem. Aastases võrdluses on käivete kasv endiselt kiireim ehituses ning mootorsõidukite müügis. Lisaks kasvasid jaanuaris tuntavalt toiduainetetööstuse ja jaekaubanduse käibed. Neist viimase kasv oli seotud eelkõige eelmise aasta jaanuari madalate laekumistega.

Aktsiise laekus veebruaris 58,4 miljonit eurot, kahe kuuga on eelarvest täidetud 17 protsenti. Võrreldes eelmise aasta veebruariga laekus aktsiise 46,3 protsenti rohkem, mis tulenes eelkõige alkoholi varumisest aktsiisitõusu eel ning erimärgistatud kütuse reformist.

Alkoholiaktsiisi laekus veebruaris 18,7 miljonit eurot ning kahe kuuga on eelarvest täidetud 19,9 protsenti. Laekumist võrreldes eelmise aastaga on mõjutanud varud, mis soetati kaupmeeste poolt enne aktsiisimäära tõstmist 1. veebruaril. Varuti eelkõige kanget alkoholi ning ligikaudu pooleteise kuu jagu.

Tubakaaktsiisi laekus veebruaris 3,6 miljonit eurot ning kahe kuuga on eelarves planeeritust laekunud 14,6 protsenti. Tavapärasest madalama laekumise põhjuseks on eelkõige veebruarile eelnenud tubakatoodete varumine. 

Kütuseaktsiisi laekus veebruaris 32,7 miljonit eurot ning kahe kuuga on eelarvest täidetud 16,5 protsenti. Veebruari laekumise kasv moodustas aastases võrdluses 20,3 protsenti ning tugeva kasvu põhjuseks on muuhulgas erimärgistatud kütuste asendamine diislikütusega teatud sektorites.

Ettemaksukonto muutus suurendas veebruaris laekunud maksusummasid 11 miljoni euro võrra 305,1 miljoni euroni. Ettemaksukonto positiivne muutus viitab, et veebruaris tehti uusi ettemakseid rohkem kui varasemaid ära kasutati.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700