Autor: Juuli Laanemets • 14. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soovitakse pikemaid maksetähtaegu

Krediidiinfo värskelt valminud 2012. aasta Krediidipoliitika uuringust selgub, et enim on suurenenud 15- kuni 30päevase maksetähtajaga arvete osakaal, moodustades kolmandiku kõikidest väljastatud arvetest. Suurenemine on toimunud just lühema tähtaja (8-14 päeva) arvel.

Seega on pikenenud ka Eesti keskmine maksetähtaeg, mis on 14,2 päeva. Maksetähtaja möödumisest teavitatakse kliente peamiselt e-posti (81,1%) ning helistamise teel (76,3%).

Rekordiliselt suur osa ettevõtetest (89%) on üldiselt rahul oma klientide maksekäitumisega. Tähtaegselt tasub arveid 61% ettevõtetest ja 33% ettevõtetest tasub arved kuni 30päevase hilinemisega ning 6% ettevõtetest hilineb üle 30 päeva. Eesti keskmine maksehilinemine on 10,1 päeva.

Uuringust selgub, et 70% ettevõtetest hindab klientide krediidisobivust. Oluliseks krediidiotsust mõjutavaks finantsnäitajaks peetakse võlgu tarnijatele (94%), ostjatelt laekumata arveid (73%) ning lühi- ja pikaajalisi kohustusi (72%). Vähem mõju avaldavad krediidiotsusele käibe, kasumi ning omakapitali näitajad.

Uue kliendi krediteerimisel kontrollib ligi 73% ettevõtetest alati maksuvõlgnevusi maksu- ja tolliametile ning 64% allkirjaõigust. Ettevõtte omanikke ja juhatuse tausta uurib alati 62% ja võlgnevusi teistele ettevõtetele (maksehäireregistrist) 50% vastanutest.

Olemasolevate klientide tausta kontrollitakse kaks korda harvemini kui uue kliendi puhul, kuigi on teada, et lõviosa krediidikaotustest põhjustavad just pikaajalised partnerid. Enne krediidiotsuse langetamist kontrollib püsiklientide maksuvõlgasid alati 31% (2011. aastal 30%) ja maksehäireid alati 27% vastajatest (2011. aastal 24%).

Uuringuga saab lähemalt tutvuda SIIN .

Krediidiinfo AS on krediidipoliitika uuringut korraldanud alates 2007. aastast. Käesolev uuring viidi läbi ajavahemikul 01.02-06.02.2012. Valimisse kuulus juhuvaliku teel viis tuhat Eestis registreeritud ja tegutsevat ettevõtet.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700