Autor: Juuli Laanemets • 13. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1. jaanuar 2015 rakendub käibemaksul ühe-akna-süsteem

 Euroopa Komisjon esitas ettepaneku e-teenuseid puudutava ühe-akna-süsteemi kohta, mida plaanitakse rakendada 1. jaanuarist 2015.

Ühe-akna-süsteem võimaldab ettevõttel deklareerida ja maksta käibemaksu selles liikmesriigis, kus ta on asutatud, aga mitte seal, kus on tema kliendid. Praegu üksnes ELi-välistele e-teenuste pakkujatele kehtivat ühe-akna-süsteemi laiendatakse ELi ettevõtetele ning ringhäälingu- ja telekommunikatsiooniteenustele. Tulevikus on kavas süsteemi laiendada ka muudele tegevusaladele, sealhulgas kaupade tarnimisele.

Maksunduse ja tolliliidu, auditi ja pettusevastase võitluse volinik Algirdas Šemeta selgitas, „ELi praeguse käibemaksusüsteemi keerukus takistab äritegevust ühisturul. Ühe-akna-süsteem lihtsustab oluliselt Euroopa ettevõtete piiriülest laienemist. See omakorda aitab kaasa majanduskasvule ja loob uusi töökohti.”

Hiljuti vastu võetud teatises käibemaksu tuleviku kohta rõhutati, et üks tähtsamaid eesmärke on ühe-akna-süsteemi täielik väljaarendamine, mis komisjoni hinnangul peaks vähendama halduskoormust. Tänane ettepanek on esimene etapp ulatuslikus tööprogrammis, milles pööratakse tähelepanu mitmetele olulistele valdkondadele nagu süsteemi ulatus, aruandluskohustused, käibemaksutagastus, valuuta, maksed, dokumendid jne, mis kõik vajavad ühiseid eeskirju.

Ühe-akna-süsteemi rakendamine 1. jaanuarist 2015 ELi telekommunikatsiooni-, ringhäälingu- ja e-teenuste pakkujate suhtes on suur samm edasi ELi käibemaksukohustuse eeskirjade lihtsustamisel.

Alates 2003. aasta juulist kehtib ühe-akna-süsteem, millega on lihtsustatud ELi tarbijatele e-teenuseid osutavate ELi-väliste teenuseosutajate käibemaksukohustuste täitmist. Süsteem on töötanud hästi ning tänu sellele saavad ELi-välised kauplejad, kellel on käibemaksukohustus ELis, täita oma kohustust ühes kohas. Ühe elektroonilise portaali kaudu esitatakse üks käibemaksudeklaratsioon ja tehakse makse. Esitatud teabe alusel edastatakse see makse automaatselt sellele liikmesriigile, kellele käibemaks tuleb tasuda.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700