Autor: Juuli Laanemets • 11. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

10 punkti Hea Raamatu-pidamistava kiituseks

Kauaaegne Raamatupidamis Toimkonna esinaine Rita Ilisson toob välja 10 punkti miks Eesti Hea Raamatupidamistava on olnud edumeelne ja väärib kiitmist.

1. Eesti oli esimene riik maailmas, mille seadus kehtestas Rahvusvahelise Raamatupidamise Standardid (International Accounting Standards, IAS) oma arvestusplatvormiks (jõustus 1995). (IFRS väikeste ja keskmise suurusega ettevõtetele).-ga. Töö käib UK, Taani ja Hollandi GAAP-i  kooskõlastamisega IFRS for SME-ga.

2. Seaduse kohaselt tugines Eesti Hea Raamatupidamistava (Eesti GAAP) IAS-il.3. Eurooplased ei uskunud oma silmi, kui lugesid nõuet, et alates aastast 2005 on kõik börsiettevõtted kohustatud rakendama IAS-IFRSi oma aastaaruannete koostamisel. Meie börsiettevõtted olid kaugel ees (rakendasid seda juba 1995).4. 2002.a. nimetati IAS ümber IFRS-iks (International Financial reporting Standards).5. 2003.a. viis Eesti oma juhendid kooskõlla IFRS raamistikuga.6. 2003.a. võivad kõik Eesti ettevõtted rakendada IFRS-i või Head Raamatupidamistava, mis põhineb IFRS-il, kuid on mõeldud mittenoteeritud ettevõtetele.7. Alates aastast 2004 koostati esimeste seas maailmas kogu avaliku sektori konsolideeritud tekkepõhised aruanded.(Ilisson - Meie ei ole Kreeka. Meie avaliku sektori kohustused on läbipaistvalt arvel.)8. 2009.a. võeti vastu IFRS for SMEs

9. Alates 2009. aastast oleme teerajajad elektroonilise aruandluse osas (XBRL). 10. Eesti oli esimeste hulgas Euroopas, mis viis oma Hea Raamatupidamistava vastavusse IFRS for SME

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700