Autor: Lemmi Kann • 14. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Parlament võttis vastu "Õiguste deklaratsiooni"

Kõiki, keda kahtlustatakse või süüdistatakse kuriteo sooritamises ELis, tuleb koheselt teavitada nende menetlusõigustest, seisab teisipäeval, 13. detsembril Euroopa Parlamendis vastu võetud resolutsioonis.

Seda tuleb teha lihtsasti mõistetavas keeles ning iga kahtlusalune, kes on vahistatud või kinni peetud, peab samuti saama kirjaliku "õiguste deklaratsiooni". Saadikud lisasid resolutsiooni ka õiguse vaikida, õiguse kohesele meditsiinilisele abile ning õiguse võtta ühendust sugulastega, teatas Euroopa Parlamendi Infobüroo Eestis pressinõunik Mare Haab.

Uus direktiiv, mille on juba kokku leppinud liikmesriikide valitsused, paneb paika ELi piires miinimumnõuded teabe kohta, mida tuleb anda kuriteo toimepanemises kahtlustatavale või süüdistatavale tema õiguste ja talle esitatud süüdistuste kohta.

Praegu on sarnase informatsiooni jagamine riigiti väga erinev. Mõnedes riikides antakse teavet üksnes suuliselt, teistes tehakse seda kirjalikult, kuid teave on  tehniline ja keeruline ning seda antakse vaid nõude esitamisel.

"Uus direktiiv on oluline teetähis tagamaks kuriteo toimepanemises kahtlustatavate või süüdistatavate õiglast kohtlemist terves ELis. Üksikisik saab oma õigusi kaitsta vai juhul, kui ta oma õigusi teab. Parlamendi nõudmisel laiendati seda õiguste loetelu teabele saada meditsiinilist abi, võtta ühendust sugulastega jne," ütles raportöör Birgit Sippeli (S&D, DE).

Millist teavet tuleb anda

Igale isikule, keda kahtlustatakse või süüdistatakse kuriteo toimepanemises, tuleb koheselt anda teavet järgmiste menetlustoimingutega seotud õiguste kohta:

·         õigus suulisele ja kirjalikule tõlkele

·         õigus kasutada kaitsjat

·         tasuta kaitsja saamise tingimused

·         õigus saada teavet süüdistuse kohta

·         õigus vaikida

Õiguste deklaratsioon peab sisaldama teavet, mis puudutab:

·         aega, kui kaua võib isikut kinni pidada

·         kuidas isik saab vahistamise vaidlustada ja kuidas saavutada oma kinnipidamise läbivaatamine;

·         kui pikk on tema asjas kohaldatav maksimaalne kohtueelse kinnipidamise periood

Resolutsioon võti vastu 663 pool, 24 vastu ja 17 erapooletu häälega. Pärast direktiivi vastuvõtmist on liikmesriikidel aega kaks aastat, et see oma seadusandlusesse üle võtta.

Taani on ainus liikmesriik, kes ei rakenda uut korda.

Vastuvõetud tekst on kättesaadav SIIN valides kuupäeva  13.12.2011

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700