Autor: Lemmi Kann • 12. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riina Varts: juhtimine on oma inimeste teenimine

Eesti Energia personalidirektor ja PARE juhatuse liige Riina Varts on veendunud, et inimene tahab oma tööd hästi teha ning juhi roll on töötajat selles tahtmises toetada.

"Kui minu juurde tullakse sellise sooviga, püüan luua head tingimused töö tegemiseks, lepin kokku eesmärgid, sihi ja suuna. Seejärel annan talle tagasisidet ja tunnustan. Kui töötajal ei lähe hästi, pean teda aitama. Kokkuvõtlikult – juhtimine on oma inimeste teenimine," tutvustas Riina Varts oma juhtimisfikosoofiat Pärnu Konverentside vestlusringis Juhi jutud.

Riina Varts jagas selles vestlusringis teistele juhtidele 11 mõttetera:

* Tunnustus ja tasu tuleb välja teenida – kui sa oled hea, tuleb nii üks kui teine Sinu juurde ise, küsimata.* Värbamisvigade hind on kõrge, mistõttu tuleb värbamisprotsessi investeerida palju aega, kuigi enamasti sisetunne ei peta. Kui aga on tehtud vale otsus ja inimene ei sobi oma ametikohale, pole mõtet „rasket vestlust“ pikalt edasi lükata.* Juhtidena on meie roll otsustada, aga mõnikord eksime. Oluline on sel juhul analüüsida otsuseid ning nende mõju ja tunnistada oma viga.* Tagasisidestamine on juhtimisel üks keerulisemaid kohti: seda tuleb anda väga teadlikult ja läbimõeldult.* Juhina on oluline küsida ka endale tagasisidet.* Juht peab arenguvestlusesse uskuma. Tähtis on vahetu kontakt ja sügavuti minek.* Palju sõltub ka tippjuhi poolt loodud kultuurist. Kui juht arenguvestlusse ei usu, keelaks Riina personalijuhina selliste arenguvestluste läbiviimise.* Väärtused organisatsioonis hakkavad tõeliselt elama siis, kui on lahti lastud esimene tippjuht, kes nendesse ei usu ja nende järgi ei käitu. Või pigem ikkagi siis, kui on lahti lastud viimane tippjuht, kes nendesse ei usu.* Mitte kedagi ei saa motiveerida, küll aga saab motivatsiooni ära võtta. Kui juht ei ole motiveeritud, tunnetavad alluvad selle suurepäraselt ära ja ka nende motivatsioon kannatab. Kui juhi motivatsioonipuudus mõjutab alluvaid, võiks personalijuht „aidata“ juhil seda märgata.* Probleemide puhul arvatakse, et koolituse abil leiame lahendused. Kõige tähtsam lähtepunkt on siiski eneseanalüüs – nii häid kui halbu kogemusi tuleb analüüsida ja neist järeldused teha.* Oma tööd tuleb teha südamega seda mitte liialt südamesse võttes.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700