Autor: Lemmi Kann • 24. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeeriumidel puudub ülevaade seaduse rakendamise kuludest

Ministeeriumid ei kajasta õigusakti vastuvõtmisega kaasnevaid kulusid ja tulusid nii riigieelarvele kui ka eri osapooltele ega oma nendest ülevaadet, leidis riigikontroll juhusliku valiku alusel eelnõude seletuskirju lapates.

Rohkem kui pooltes juhuvalimi õigusaktide seletuskirjades kulude hindamised riigieelarvele puudusid või olid üldsõnalised, leidis Riigikontroll juhusliku valiku alusel eelnõude seletuskirju lapates.

"Selline üldsõnaline viide või ainult täiendavate kulude käsitlemine ei võimalda

õigusakti vastuvõtjatel ja huvirühmadel saada tervikpilti kõigist seadusevastuvõtmisega kaasnevatest kuludest," märgib riigikontroll.

Seaduse vastuvõtmisega kaasnevate riigieelarve tulude asjus oli kirjeldamise olukord veelgi halvem: vaid viies juhuvalimi õigusakti seletuskirjas oli tulusid eelarvele rahaliselt hinnatud. Sealjuures arvestas riigikontroll mõju hinnatuks ka juhul, kui oli selgitatud, et eelnõuga ei kaasne riigieelarvele tulusid.

Kui rahandusministeerium survestab ministeeriumeid mahutama

oma valdkonna seaduste täitmiseks vajalikud kulutused valitsemisalabaaseelarvesse, siis võiks eeldada, et ministeeriumides on täpne ülevaadesellistest kuludest, leiab riigikontroll. Audit näitas, et sellist arvestust ei peeta.

"Seaduste rakendamise kuludest ülevaate puudumine on süsteemne risk,

mis realiseerub seaduse rakendamisel ja riigieelarve kulude juhtimisel.Puuduliku mõjuhindamise tõttu ei tea rahandusministeerium, kas ministeeriumide valitsemisala baaseelarved on optimaalsed, ning ministeeriumidel ei ole kõikehõlmavat ja objektiivset infot oma valdkonna seaduste rahastamise vajadusest," hoiatab riigikontroll.

Auditeeritud ministeeriumid pareerisid riigikontrolli kriitikat viidates sellele, et õigusaktide rakenduskulud selguvad alles rakendamise käigus ja seepärast

kuluandmeid seletuskirjas ei esitata.

Riigikntrolli hinnangul võib selle väitega nõustuda vaid osaliselt.

"Kindlasti mitte sellistel juhtudel, kui seadust muudetakse ja varasemate

kulude kohta on info olemas, kuid seda infot ei esitata ning sellega eiarvestata. Mitte üheski auditeeritud seletuskirjas ei kajastatud eelnevaidtulemusi või infot seaduse täitmisega kaasnevatest kuludest."

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700