29. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lihtsad tegevused stressi vähendamiseks. Aita ennast ise!

Mis on stress ja kuidas sellega hakkama saada, kirjutab portaalis bioneer.ee Toomas Õunap.

Stress – keha jaoks tähendab see lihaspinget. Olles ühe ja sama stressirohke olukorra sees piisavalt kaua või sageli, jäävad teatud lihased püsivalt pingesse. Kui palju pingeid ja valuaistinguid inimene oma kehast avastab ehk teadvustab, niipalju on neid võimalik ka vabastada või leevendada. Avastamata pinget teadlikult vabastada ei saa. Parimal juhul võib see vabaneda elu käigus juhuslikult ise, näiteks aastas korra võetud puhkuse käigus.

Stressi ehk pinges lihast saab aga teadlikkuslt vabastada läbi venituse või läbi pingutamise ja lõdvestamise protsessi. Meeldivaim moodus stressi vähendamiseks on massaaž. Massaaži lihtsaim ja kasutatavam vorm on aga enesemassaaž, mis on jõukohane nii väikesele kui suurele, nii mehele kui naisele.

Idamaa targad on õpetanud: “Märka oma pingeid, vabasta need ja ela tervemat, energilisemat ja täisväärtuslikumat elu.”

Selle õpetuse muutmiseks omaenda tarkuseks on vaja seda kasutada. Lihaspingeid märkame me läbi valuaistingute ja  ebameeldivate tunnete kehas. Olulised on ka sellised  välised märgid, nagu loidus, energia puudus, ärrituvus ja kergesti haigestumine.

Kui lihas on pikalt pinges olnud, siis tuleb lihase lõdvestamiseks kasutada reeglina füüsilist mõjutamist, näiteks enesemassaaži. Enda keha masseerimist ei peaks segi ajama teraapilise massaažiga, kus terapeut määrab teile vastava ravi vastavale piirkonnale.

Inimene on  võimeline ise läbi enesemassaaži ja piisava igapäevase liikumise kõrvaldama vähemalt 9/10 oma lihaspingetest ehk stressist.

Stressi vähendamisel läbi regulaarse enesemassaaži on ka mitmeid teretulnud “kõrvalmõjusid”:

    * tundlikuse suurenemine läbi märkamisvõime arendamise

    * teadlikuse kasv läbi eristamisvõime pideva praktiseerimise    * immuunsüsteemi tugevnemine ja tervise seisundi järk järguline paranemine    * üldise heaolutunde paranemine

Õnneks pole enesemassaaži efektiivsus ja tehnikad märkamatuks jäänud saladus. Üha enam räägitakse siin ja seal selle kasutamise vajalikkusest, sealhulgas nii omavalitsustes kui ettevõtete koolitusjuhtide hulgas. Leitakse, et see on odavaim, lihtsaim ja kiireim vahend stressi leevendamiseks. Kui enesemassaaž on suurepärane vahend oma stressi vähendamiseks siis miks me seda ei tee? Võibolla ongi vaja vaid korralikku meeldetuletust võibolla ka natuke kasulikke uusi oskusi omandada.

Praktiline harjutus “Pinguta ja lase pinged lahti“

Töö ja puhkuse tasakaalutuse viljadeks on valud kaela ja kukla piirkonnas, keha reageerib sellele keskendumisraskuste ja unetusega. Hiina meditsiinist pärit kaelaharjutused on ideaalselt sobivad arvuti taga töötavatele inimestele, et lõdvestada lülisamba kaelaosa ja lihased ning lülidevahelised sidemed pingetest.

Tehnika: Suru lõug jõuliselt rinnale ja hoia veidi. Seejärel tõsta pea ja sissehingates siruta kael nii pikaks kui võimalik. Pööra aeglaselt pead vasakule, vaadates samaaegselt silmadega nii vasakule kui võimalik ja aeglaselt tagasi, sama paremale poole. Korda harjutust veel 5-6 korda. Nüüd tõmba sissehingates õlad nii üles kui on võimalik ja sissehingamise lõpus pinguta kõiki näo-, pea-, kaela- ja turjalihaseid jõuliselt umbes 3 sekundit. See järel väljahingates luba peal vajuda rinna peale ja luba kõikidel lihastel lõdvestuda. Naudi lõdvestusest tulevat soojust ja vabanemist. Kui see sobib, siis võid seda harjutust korrata veel paar-kolm korda. Lõpuks lase peal vajuda rinnale ja lõdvestunult liiguta kümmekond korda külgedele.

Oluline on õppida ennast kõrvalt jälgima, et avastada tekkinud pinged jooksvalt ja need koheselt ka vabastada.

Autor: Lemmi Kann, Bioneer .ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700