20. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Näpunäiteid eelarvestamise süsteemi kujundamisel

 BDO Eesti AS juhtivkonsultant ja -partner Sulev Luiga jagab Äripäeva käsiraamatute rubriigis "Autor annab nõu" näpunäiteid, kuidas kujundada eelarvestamise süsteemi.

Oma varasemates nõuannetes “Miks on finantsaruanne ennustamisel kasutu?” (ÄP Käsiraamatud 09.07.2010) ja “Kuidas kasutada ajavahet prognoosimisel?” (ÄP Raamatupidaja.ee 29.07.2010) olen eelkõige puudutanud eelarvestamise kasutusulatuse teemat. Eelarvestamine/prognoosimine ei võimalda tulevikku ette näha ja selle abil paremaid otsuseid teha, nagu tihtipeale väidetakse.

* Eelarvestamine/prognoosimine on tõhusad tööriistad üksnes siis, kui plaanitut ja tegelikkust regulaarselt võrreldakse.

   * Plaane ja tegelikkust tuleb võrrelda juba põhiprotsessi neis punktides, kus protsessi lõpptulemust on võimalik veel mõjutada. See tähendab, et planeerida-kontrollida tuleb ka tegevusi, mida tekkepõhine raamatupidamissüsteem otseselt ei hõlma ning finantsaruandlusest info ammutamine on liiga hiline.   * Alljärgnevalt veel mõned mõtted, mida tasuks eelarvestamise ja raamatupidamisarvestuse süsteemide kujundamisel ja integreerimisel arvesse võtta:   * Eelarvestamise ja raamatupidamisarvestuse aruandlus võiks olla võimalikult üheselt (ilma täiendava tööta) kasutatav plaanitu ja realiseerunu võrdlemiseks. See võimaldab muudel võrreldavatel tingimustel saada infot plaanitu realiseerumise (eelarve täitmise) kohta kiiremini ja odavamalt.   * Tegevuspõhiseks eelarvestamiseks sobib kasumiaruande skeem 2 vorm paremini kui skeem 1 vorm. Vormi 2 kasutamisel on lihtsam eristada põhitegevust tugitegevustest ning teha otsesemaid võrdlusi plaanitu ja realiseerunu vahel.

   

* Rahavoogude eelarvestamisel tasub kasutada rahavoo aruande koostamise otsest meetodit (mitte laialt levinud kaudset meetodit). Majandusüksuse avalike finantsaruannete vormi valides tasuks sellisel puhul samuti loobuda kaudsel meetodil koostatavast rahavoogude aruandest. Rahavoogude otsest meetodit on hõlpsam siduda tegevustega (tegevuspõhise eelarvestamisega).

Eelarvestamisest on võimalik põhjalikumalt lugeda BDO Eesti ASi asjatundjate koostatud Äripäeva “Raamatupidamise käsiraamatust”.

Autor: Lemmi Kann, Sulev Luiga

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700