5. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandja pensionifondide regulatsioon tulekul

Rahandusministeeriumis on paberile saanud eelnõu, mille seadusena vastu võtmisel saab Eestis registreeritud tööandja töötajatele pakkuda määratud sisse- ja väljamaksetega tööandja pensionifonde. 

Rahandusministeerium on koostanud eelnõu, millega muudetakse investeerimisfondide seadust, finantsinspektsiooni seadust, kindlustustegevuse seadust, kogumispensionide seadust, krediidiasutuste seadust ja väärtpaberituru seadust.

Eelnõu koostajate sõnul soovitakse muudatustega

1) võimaldada ELis ühtsetele standarditele vastavate investeerimisfondide (eurofondide) valitsemine piiriüleselt s.t, kus fondivalitseja asub ühes liikmesriigis ja investeerimisfond teises liikmesriigis;2) luua õiguslikud alused eurofondi ühinemiseks teise fondivalitseja eurofondiga ja eurofondide ühinemiseks piiriüleselt;3) võimaldada luua uusi fondistruktuure, nn master-feeder struktuure, mille kohaselt saab ühe eurofondi (feeder) vara investeerida tervikuna või suures osas teise eurofondi (master);4) täiendada täiendava kogumispensioni regulatsiooni, tuues vabatahtlike pensionifondidena sisse tööandja pensionifondid, mille eesmärgiks on pakkuda täiendavat kogumispensioni selliseid pensionifonde valitseva fondivalitseja asutanud tööandja ja temaga samasse konsolideerimisgruppi kuuluva tööandja töötajatele.5) täpsustada finantsinspektsiooni ning Euroopa finantsjärelevalve asutuste ja teiste liikmesriikide finantsjärelevalve asutuste omavahelist koostööd seoses uue ELi finantsjärelevalve korralduse kehtima hakkamisega 2011. aasta algusest.

Nagu eespool mainitud tuleb eelnõuga muutmisele ka tööandja pensionifondide regulatsioon - muudatuse on hetkel tinginud Euroopa Komisjoni seisukoht, et Eesti ei ole korrektselt üle võtnud tööandjapensionide kogumisasutuste direktiivi. Komisjon leidis, et ehkki Eesti ei ole kohustatud tööandjapensioniskeeme oma pensionisüsteemi sisse tooma, peab tööandjapensioni kogumisasutuste asutamine olema Eestis siiski võimalik ning sellised asutused peaksid saama pensioniskeeme pakkuda teistesse lepinguriikidesse.

Nimetatud direktiiv reguleerib peamiselt määratud väljamaksetega pensioniskeeme, hetkel on Eestis aga kasutusel määratud sissemaksetega pensioniskeemid, kus tulevase pensioni suurus ega tootlus ei ole fondivalitseja poolt garanteeritud. Määratud väljamaksetega pensioniskeeme ja garanteeritud tootlusega pensioniskeeme pakuvad ning suremus-, üleelamis- või töövõimetusriske katavad Eesti pensionisüsteemis elukindlustusega tegelevad kindlustusandjad, mitte pensionifondivalitsejad ning see põhimõte ei muutu.

Kuigi ka hetkel on tööandjatel võimalik fondivalitsejat asutada, et siis pensionifonde pakkuda, eristatakse muudatustega aga tööandja pensionifonde valitsevad fondivalitsejad teistest fondivalitsejatest ning tegevuse alustamiseks on vajalik vastav tegevusluba taotleda. Tegemist oleks siis vabatahtliku fondiga tööandja või samasse konsolideerimisgruppi kuuluvate tööandjate töötajatele, kuhu võivad oma töötajate eest sissemakseid teha selle fondivalitseja asutanud tööandja ja temaga samasse konsolideerimisgruppi kuuluvad tööandjad.

Lühidalt öeldes tähendab muudatus seda, et edaspidi peaks saama Eestis registreeritud tööandja töötajatele pakkuda määratud sissemaksetega tööandja pensionifonde (oma olemuselt sarnased vabatahtlike pensionifondidega) ning määratud väljamaksetega pensionifonde, garanteeritud tootlusega pensionifonde ja suremus-, üleelamis- või töövõimetusriske katvaid pensionifonde saab pakkuda teistes lepinguriikides registreeritud tööandja töötajatele, kus selliste skeemide pakkumine on lubatud.

Artikkel ilmus Kaubandus-Tööstuskona Teatajas .

Autor: Lemmi Kann, Koidu Mölderson

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700