Autor: Rivo Sarapik • 25. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sünoptik: miks on tänavune suvi mullusest parem

Tänavune suvi on pakkunud ilma suuremate kõrvalekalleteta sooja alates mai lõpust ja on seetõttu eelmise aasta suvest, mil temperatuurid pidevalt üle normi olid, palju leebem.

Mullune jahe ja nutune juuni sundis Vahemere äärest sooja otsima. Jaanipäevast tõusujoonele sattunud temperatuuri joon oli liiga palju üle normi ilma hingetõmbeajata kuni augusti viimase kolmandikuni (kõige kõrgem näit 35,4 °, 7.august).

Seekord näeme aga sooja suve, mis algas juba mai viimasel päeval ning kestab rekordeid löömata ja parajal ajal veidike tagasi andes ning vihma pakkudes. Kõige rohkem rõõmustavad sellise vahelduse üle lilled ning nii aasad kui aiad pole närbunud, rääkimata marjadest metsa all. Ka linnud hõiskavad varahommikuses värskuses kiituslaule.

Reedel on käes selle kuumapalangu tippnäidud, ilmselt 31..33°C piires. Laupäeval suundub Mustalt merelt Läänemereni ulatunud tsükloni süda Põhjamere poole. Kes meteoroloogia vastu huvi tundnud, teavad, et tänavuste lõunatsüklonite teed on iseäralikud ning kalduvad tavapärase kirdesse liikumise asemel hoopiski loodesse või läände.

Tsüklonite teekonda blokeeriv kõrgrõhuala Venemaal taastub aga ikka ja jälle. Kui siis laupäevased ja veel ka pühapäevased vihmad ja äike ikka sellesama läände eksinud madalrõhuala kauges idaservas lõunast põhja on liikunud ning oma teel ka Eestit tabanud, ootab meid uus kuum ilm juba esmaspäeval. Kui pikk iga sellel ilusal ilmaperioodil kõrgrõhuala toetusel on, või kestab ühte jutti kuu lõpuni ning jätkub veel augustiski, mine võta kinni.

Selle suve parimaid prognoose pakkunud NASA jätkab soojal lainel Läänemere ümbruses ka järgmiseks kolmeks kuuks. Arvan, et kõrvalekalle soojemale poole on augusti kõrgete näitude arvel.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700