Autor: Lemmi Kann • 22. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuhalduri soovitused suvel töötavale noorele

Maksuhaldur annab soovitusi, mida peaks suvevaheajal taskuraha teenimist plaaniv noor silmas pidama.

Viimane kooliveerand paneb paljud õppurid mõtlema sellele, kuidas saabuv suvi meeldivalt, kuid samas kasulikult mööda saata. Üks võimalus on leida endale taskuraha teenimiseks sobiv töökoht. Sealjuures tuleb silmas pidada seda, et alaealiste tööaega, tööohutust jne reguleerivad mitmed seadused ja määrused, millega saad tutvuda tööinspektsiooni kodulehekülje kaudu SIIN.

Töötamise ja palga saamisega kaasnevad aga ka maksukohustused. See tähendab, et Eesti tulumaksuseaduse kohaselt peavad kõik tulu (sh palka) saanud isikud maksma tulumaksu. Tööl käiv laps maksab tulumaksu samamoodi nagu täiskasvanu ja talle kehtivad samasugused maksusoodustused.

Maksude tasumisel ja deklareerimisel on erinevus selles, kas leiad suvel töö Eestis või hoopis välismaal.

Kui asud suvel tööle välismaal

Kui lähed suvel tööle välismaale, pead teadma seda, et igal riigil on oma maksuseadused ja maksumäärad, millega tuleks enne tööle asumist kindlasti tutvust teha. Seda saad teha näiteks sihtkohariigi saatkonnas Eestis.

Soovitused välismaale tööle minekuks) või teenindusbüroost, kas Eestil on riigiga, kuhu tööle lähed sõlmitud kahepoolne maksuleping ning millised on sinu võimalikud maksukohustused.

1) Enne Eestist lahkumist uuri, kas palka maksab Eesti või sihtkoha riigi tööandja ja kuidas toimub töö eest tasumine.2) Uuri Maksu- ja Tolliameti kodulehelt (http://www.emta.ee/?id=1518

3) Kohale jõudes uuri tööandjalt, kas ja kuidas toimub palgalt maksude maksmine (kas tööandja peab maksu kinni või pead selle ise tasuma).4) Selgita välja, kas pead seal ka tuludeklaratsiooni esitama.5) Hoia alles kõik tasu saamise või maksu maksmisega seotud dokumendid.6) Kõik välisriigis tulu saanud isikud peavad selle Eestis deklareerima ka siis, kui välisriigi tööandja on maksud kinni pidanud ja tasunud.7) Kui välisriigis on tulumaks vastavalt selle riigi seadustele tasutud ning välisriigil on maksustamise õigus (mille tagab kahepoolne maksuleping), siis välismaa tulu Eestis topelt ei maksustata.8) Kalendriaastal teenitud tulude deklareerimise aeg on järgmise kalendriaasta 1. jaanuarist kuni 31. märtsini. Välismaalt saadud tulu deklareeritakse tuludeklaratsiooni juurde käival eraldi vormil, mida saab esitada kas paberil või Interneti kaudu (alates 15. veebruarist).9) Kui esitad välismaalt saadud tulu deklaratsiooni Internetis, siis pead teadma, et andmeid välismaalt saadud palga ja makstud tulumaksu kohta Maksu- ja Tolliamet eeltäidetud deklaratsioonile ei kanna (nagu enamiku Eestis saadud tulude puhul), vaid need tuleb sul endal märkida.10) Eesti Maksu- ja Tolliamet saab vajadusel välisriikide maksuametitelt küsida lisainfot maksustamise tegelike asjaolude kohta.

Välismaal töötamine ja Eesti tulumaks Kuigi välismaal on tulumaks tasutud, võib juhtuda, et tulumaksu tuleb siiski ka Eestis maksta. Seda juhul, kui välismaal on tulumaks kinni peetud väiksema määraga kui Eesti tulumaksumäär (2011. aastal 21%). Eesti tulumaksukohustus välismaa tulult arvutatakse vastavalt Eesti seadusele. Muuhulgas kohaldub välismaa tulule ka maksuvaba tulu (2011. aastal 1728 eurot).

Eestis tasumisele kuuluvast tulumaksust lahutatakse välismaal samalt tulult juba tasutud tulumaks. Eestis tasutakse seega vahe, mille võrra välismaal tasutud tulumaksusumma on väiksem Eestis arvutatud tulumaksust.

Kuidas käib tulumaksu arvestamine, kui tööl on käidud välismaal, selgitavad allolevad näited.

(NB! Näited on lihtsustatud, reaalses elus võib maksustamine sõltuda lisaks muudest konkreetsetest asjaoludest.)

Näide 1Aasta jooksul (2011. aasta) töötati nii Eestis kui välismaal.

Eestis teeniti 1000 eurot, millelt tööandja tulumaksu kinni ei pidanud, kuna tööandjale oli tehtud avaldus maksuvaba tulu rakendamiseks.Välismaal teeniti 500 eurot, millelt maksti tulumaksu 75 eurot.

Kuna töötati ka välismaal, tuleb Eestis esitada tuludeklaratsioon.

Eestis ja välismaal teenitud tulu kokku on 1500 eurot (1000 + 500).

Kuna Eestis on 1728 eurot aastas tulumaksuvaba, siis Eestis tuludeklaratsiooni alusel tulumaksu juurde maksma ei pea. Eestis ei tagastata aga ka välismaal juba makstud tulumaksu, mis ületab Eesti seaduste alusel arvutatud summa (75 eurot).

Näide 2Kogu aasta (2011) palgatulu saadi välismaal. Teeniti 3800 eurot, millelt välismaal maksti tulumaksu 570 eurot.

Kuigi töötati välismaal, tuleb Eestis esitada tuludeklaratsioon.

Eesti tulumaksukohustus arvestatakse järgnevalt: (3800 – 1728) x 21% = 435,12 eurot.

Kuna välismaal tasutud tulumaks (570 eurot) on suurem kui Eesti tulumaksukohustus (435,12 eurot), siis Eestis tulumaksu tasuda ei tule. Välismaal Eesti seadustest rohkem tasutud tulumaksusummat Eestis aga ei tagastata.

Näide 3Kogu aasta (2011) palgatulu saadi välismaal. Teeniti 3300 eurot, millelt välismaal maksti tulumaksu 30 eurot.

Kuna töötati välismaal, tuleb Eestis esitada tuludeklaratsioon.

Eesti tulumaksukohustus arvestatakse järgnevalt: (3300 – 1728) x 21% = 330,12 eurot.

Kuna välismaal tasutud tulumaks (30 eurot) on väiksem kui Eesti tulumaksukohustus (330,12 eurot), tuleb Eestis tuludeklaratsiooni alusel juurde maksta 330,12 – 30 = 300,12 eurot.

Kui lähed välismaale tööle pikemaks ajaks kui kuus kuud, siis loe selle kohta informatsiooni Maksu- ja Tolliameti kodulehelt  SIIN.

Kui asud suvel tööle Eestis

Tulumaksu arvestamine, töötuskindlustusmakse ja kohustusliku kogumispensioni makse palgast kinnipidamine on tööandja kohustus, seega ei ole töötajal vaja maksude tasumise pärast muretseda. Küll aga peaksid teadma, kuidas see käib ja kui suur on palgasumma pärast maksude arvestamist.

Maksuvaba tulu

Eesti elanikele kehtib maksude tasumisel maksusoodustus – maksuvaba tulu. See on osa töötasust, millelt tulumaksu ei arvestata. 2011. aastal on tulumaksuvaba summa 144 eurot kuus (1728 eurot aastas).Et tööandja teaks palgast maksuvaba tulu arvestada, tuleb talle kirjutada avaldus maksuvaba tulu rakendamiseks. Ilma avalduseta ei tohi tööandja maksuvaba tulu arvestada.

Maksud ja maksedPalgasumma, mis ületab 144 eurot kuus, maksustatakse tulumaksuga.

Tulumaks

Tulumaksu arvestatakse palgalt tulumaksuseaduses sätestatud määra kohaselt.2011. aastal on tulumaksumäär 21%.

Maksed, mis palgalt kinni peetakseLisaks pead teadma, et tööandja peab palgalt kinni pidama ka töötuskindlustusmakse (2,8% palgast) ja kohustusliku kogumispensioni makse (2% palgast). Kogumispensioni makse peetakse kinni juhul, kui said eelmisel aastal või enne seda 18aastaseks. See tähendab, et kui said 18aastaseks 2011. aastal, siis sel aastal  palgast kogumispensioni makset ei arvestata, kui 18 aasta sünnipäev oli eelmisel aastal (2010. aastal), siis arvestatakse.. 

Kogumispensioni makse kantakse isiku pensionikontole pensionifondis ja see on raha, mis hakkab pensioni suurendama. Pensionifondi valikust loe lähemalt Pensionikeskuse kodulehelt SIIN

Näide 1Kui oled noorem kui 18 ja saad brutopalka (palk, millest maksud on maha arvamata) 200 eurot, siis arvestab tööandja palgalt tulumaksu ja töötuskindlustusmakse järgnevalt:

    * Töötuskindlustusmakse: 200 x 2,8% = 5,6 eurot

    * Tulumaksuga maksustatakse: 200 – 5,6 –144 = 50,4 eurot    * Tulumaks: 50,4 x 21% = 10,58 eurot    * Netopalk (palk, mille kätte saad) on 183.82 eurot (200 – 5,6 – 10,58)

Näide 2Kui oled vanem kui 18 ja saad brutopalka 200 eurot, siis arvestab tööandja palgalt tulumaksu, töötuskindlustusmakse ja kohustusliku kogumispension makse järgnevalt:

    * Töötuskindlustusmakse: 200 x 2,8%= 5,6 eurot

    * Kogumispensioni makse: 200 x 2% = 4 eurot    * Tulumaksuga maksustatakse: 200 – 5,6 – 4 – 144 = 46,4 eurot    * Tulumaks: 46,4 x 21% = 9,74 eurot    * Netopalk on 180,66 eurot (200 – 5,6 – 4 – 9,74)

Kui tööandja on töötasult tulumaksu kinni pidanud, siis tuludeklaratsiooni esitama ei pea. Samuti ei pea tuludeklaratsiooni esitama juhul, kui palk ühes kuus on väiksem kui 144 eurot.

Tuludeklaratsiooni esitamine

Kui töötasu on aasta jooksul olnud väiksem kui 1728 eurot ja töötasult on tulumaks kinni peetud, siis ei pea samuti tuludeklaratsiooni esitama, kuid deklaratsiooni esitamisel on õigus kogu kinnipeetud tulumaks tagasi saada.

Kui töötaja ei ole teinud tööandjale avaldust maksuvaba tulu arvestamiseks, siis arvestab tööandja tulumaksu kogu töötaja palgalt. See tähendab, et oled maksnud tulumaksu rohkem kui seaduses ette nähtud ja saad enammakstud tulumaksu tagasi. Tulumaksu tagastab Maksu- ja Tolliamet. Tulumaksu tagasisaamiseks tuleb Maksu- ja Tolliametile 2012. aastal esitada tuludeklaratsioon, kus näitad, kui palju 2011. aastal teenisid ja kui palju palgalt maksu kinni peeti.

Tuludeklaratsiooni esitamise aeg ja võimalusedTuludeklaratsiooni esitamise aeg on 1. jaanuarist 31. märtsini, kusjuures alates 15. veebruarist saab seda teha Interneti teel (Maksu- ja Tolliameti elektroonses teeninduskeskkonnas). Tuludeklaratsiooni on võimalik esitada ka paberil, kuid mugavam on seda teha Internetis, kuna tööandjad peavad andmed oma töötajatele makstud palga ja maksude kohta Maksu- ja Tolliametile esitama ning nii saab Maksu- ja Tolliamet deklaratsiooni Internetis juba ette ära täita. Kui oled nende andmetega nõus, jääb üle ainult deklaratsiooni esitamiseks üks hiireklõps teha.

Iga tulusaaja esitab tuludeklaratsiooni ise, see tähendab, et lapsevanem oma tuludeklaratsioonil lapse tulusid deklareerida ei saa.Kui oled noorem kui 18aastane, siis peab deklaratsioonile alla kirjutama kas ema, isa või seaduslik esindaja (hooldaja vmt).

Vajadusel küsi julgesti nõu ja abi Maksu- ja Tolliameti teenindusbüroost või infotelefonilt 880 0811.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700