Autor: Lemmi Kann • 21. juuni 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sisendkäibemaksu mahaarvamine kütuselt ja rendilt

Küsimus: Äriühingul on nii maksustatav käive kui ka maksuvaba käive. Sisenkäibemaksu mahaarvamisel kasutatakse otsearvestuse ja proportsionaalse mahaarvamise segameetodit.Äriühing rendib oma ettevõtluse tarbeks sõiduautosid, millede omatarve maksustatakse käibemaksuga.Sõiduautode tarbeks on tehtud järgmisi kulutusi: kütus, rent.Kui sõiduautode omatarve on maksustatud, siis kuidas toimub kütuse- ja kütusekulude sisendkäibemaksu mahaarvamine?

Kui sõiduauto omatarve on maksustatud, siis kas võib

maha arvata ka rendikuludelt ja auto hoolduskuludelt sisendkäibemaksu?

Kas sellisel juhul võib sisendkäibemaksu maha arvata täies ulatuses või tuleb maha arvamisel kasutada proportsiooni?

Vastus: KMS § 2 lg 6 kohaselt on omatarve maksukohustuslase poolt tema ettevõtte vara hulka kuuluva kauba tasuta võõrandamine ja teenuse tasuta osutamine, samuti ettevõtte vara hulka kuuluva kauba tasuta kasutamine maksukohustuslase enda, tema töötaja, teenistuja või juhtimis- või kontrollorgani liikme poolt isiklikuks tarbeks või muul ettevõtlusega mitteseotud eesmärgil. Kauba võõrandamist või kasutamist eelnimetatud juhtudel käsitatakse omatarbena, kui maksukohustuslane on selle kauba või selle kauba osa sisendkäibemaksu oma arvestatud käibemaksust täielikult või osaliselt maha arvanud.

Kui sõiduautode eraotstarbeks kasutamine on omatarbena maksustatud (tekib maksustatav käive), siis on lubatud kütusekuludelt sisendkäibemaksu maha arvata.

Kui sõiduautot kasutatakse 100% maksustatava käibe tarbeks ja omatarve on maksustatud, siis on õigus nii rendilt, hoolduskuludelt ja kütuselt 100% sisendkäibemaksu maha arvata. See tähendab, et ettevõtluse väliselt (isiklikeks sõitudeks) sõiduauto kasutamine ei muuda sisendkäibemaksu maharvamist (KMS § 29 lg 4).

Kui aga sõiduautot kasutatakse ka maksuvaba käibe tarbeks, siis sel juhul ei ole võimalik toodud andmete alusel üheselt vastata, kuna küsimuses esineb täpsustamist vajavaid asjaolusid.

Maksu- ja tolliameti foorumis vastavad küsimustele MTA spetsialistid.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700