25. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Audiitori sugu mõjutab firma tulemusi

Ettevõtte majandustulemustele avaldab mõju audiitori sugu, selgus Ida-Soome Ülikooli esimesest audiitori sugu käsitlevast uuringust, mis hõlmas kokku 3500 ettevõtet viie aasta jooksul.

Tegemist oli esimese uuringuga, kus vaadeldi audiitori soo tähendust firma raamatupidamise aastaaruandele. Uuring on seda enam ainukordne, et seda ei saaks teha anglosaksi riikides, kus aruandele kirjutab alla büroo, mitte bürood esindav isik.

Uuringust selgus, et võrreldes meesaudiitorite poolt üle vaadatud aruannetega kasutatakse naisaudiitorite üle vaadatud aruannetes selgelt enam võtteid, mille abil surutakse majandustulemusi allapoole.

Uuringus vaadeldi eri sugu olevate audiitorite seisukohti nn kosmeetiliste töötlemiste osas. Selle all mõeldi turundusest tuntud ”99” efekti, kus ettevõtte tulemusi üritatakse töödelda viisil, et need oleksid 99 asemel pigem 101. Sel tegevusel pole suurt majandluslikku efekti, kuid see mõjutab psühholoogiliselt näiteks rahastajaid ja teisi osapooli.

Uuringust selgus, et kosmeetilist tulemustega manipuleerimist naisaudiitorite poolt ei esine praktiliselt üldse, seevastu kui meesaudiitorite auditeeritud tulemustes on seda märkimiväärselt.

Autor: Lemmi Kann, Meelis Mandel

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700