11. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EL plaanib Euroopa maksu kehtestamist

EL kaubandusvolinik Janusz Lewandowski sooviks kehtestada EL kodanikele nn Euroopa maksu ehk siis sisse viia uue otsemaksustamise. Jutt on ühtekokku 40 miljardist eurost.

Otsestest maksudest peaks tulema „Umbes üks kolmandik Euroopa Liidu eelarvest,“ ütles kaubandusvolinik Janusz Lewandowski ajalehele Süddeutsche Zeitung. Voliniku arvates võiks see raha tulla käibemaksu tõstmisest eri liikmesriikides – üks protsent sellest võiks tulevikus olla EL maks, mis läheks otse EL eelarvesse. Teine variant oleks kehtestada maks lennukitele, kolmas võimalus finantstehingutele.

Seni tuli 88 protsenti EL eelarvest ehk siis 120 miljardit eurot aastas otse liikmesriikide pealinnadest. Ülejäänu olid nn omavahendid ehk siis näiteks tollimaksud. Lewandowski toonitas, et ta ei soovi mitte rohkem raha saada, vaid ainult muuta eelarve proportsioone.

„Euroopa maks toimib nii, et see kehtestatakse kõigis riikides teatud kindlatele kaupadele ja see kantaks otse üle Brüsselisse,“ ütles Poola esindaja ajalehele SZ nädalavahetusel toimunud EL rahandusministrite kohtumisel Ungaris Gödöllös. Lewandowski sõnul on Euroopa Komisjon Euroopa maksu võimalikkust ja jätkusuutlikkust juba kontrollinud, puudu on veel poliitilised otsused.

EL maks viidaks sisse aastast 2014 ja esialgu peaks see sisse tooma umbes 40 miljardit eurot. Plaan sellise maksu kehtestamisest ei ole uus, ütles Lewandowski. Väidetavalt mõtlesid sellele juba Euroopa Liidu asutajad. Poolaka sõnul aitaks otsemaksustamine paremini eelarvet planeerida, samuti lihtsustaks see iga-aastasi keerukaid kauplemisi Euroopa Parlamendi ja liikmesriikide valitsuste vahel.

Ühtlasi peavad Euroopa talunikud arvestama vähema rahaga. Põllumajanduse eelarve hakkab aastast 2014 vähenema, seni on see moodustanud EL kogueelarvest 40 protsenti. Lewandowski tahab ühtlustada eri liikmesriikide talunikele makstavad toetused. Seni on nii, et näiteks Läti talunik saab hektari pealt 95 eurot, Belgia oma 460 ja Saksa talunik üle 300 euro.

20. aprilliks peaks olema koos eelarve aastaks 2012, see peaks olema 3 protsenti suurem kui aastal 2011.

 

Autor: Katri Soe-Surén, Lemmi Kann

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700