25. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tõnu Vanajuur: ärge investeerige uisapäisa

Sampo Panga jaepanganduse juht Tõnu Vanajuur tunneb muret klientide pärast, kes otsustavad oma investeeringute üle otse piimaostu ja keemilises puhastuses käimise vahepeal.

Vanajuur kommenteeris investeerimise teemat ajendatuna eilse Äripäeva kaaneloost, mille järgi Euroopa Komisjoni tellimusel avaldatud uuring näitab, et Eesti investeerimisnõustajad jagavad konservatiivsetele klientidele teiste liikmesriikidega võrreldes kõige rohkem liiga riskantseid ja seetõttu ka sobimatuid investeerimissoovitusi.

Alles majanduskriis on eestlasele õpetanud, et säästude omamine on oluline ning investeerimise esimene eesmärk ei ole vara väärtuse kahekordistamine iga-aastaselt, rääkis Vanajuur.

Vanajuur nentis, et paraku saab ka täna näha, kuidas valikuid olulisima ehk pensionirahaga tehakse vaid ajaloolisest tootlusootusest lähtuvalt otse piimaostu ja keemilises puhastuses käimise vahepeal.  "Täna, kus 85% tööealise elanikkonna ainukeseks säästuks on pensioni teise sambasse kogutud raha, tuleb kindlasti võtta aega uurimaks, kas ja kuidas fondihaldur hoiab tasakaalus tootluse ja riski omavahelise suhte," toonitas Vanajuur.

Investeerimisnõustamisel põrkuvad Vanajuure sõnul pahatihti erinevad  arusaamad tootlikkuse ootusest ja riski teadvustamisest. Klient võtab nii mõnigi kord seisukoha, et tean küll riski, kuid soovin siiski pigem maksimaalset tulemust kui sobivama riski ning tasakaalukama tuluootusega investeerimisvahendit, sõnas ta. 

"Usun siiski, et juba müütilise tähenduse saanud mõte „kui riskin, siis ikka täie panga peale“ on kriisijärgsest Eestist kaduv mõttelaad," märkis Vanajuur. 

Kuna tähtajaliste hoiuste intressid on võrreldes keerulise kriisiajaga märkimisväärselt langenud ja järjest enam tekivad soovid valida alternatiive, soovitas vanajuur klientidel kuulata, mida on nõustajal öelda konkreetsete investeeringute riskitaseme kohta ning valida põhjalikult ja pigem tasakaalukamalt, kui keskenduda tulevasele suurele kasule.

Kindlasti on möödapääsmatu oma isikliku säästuplaani hindamine nõustaja kaasabil, et mitte vananevas demograafilises olukorras avastada end küpsetel eluaastatel tööturult selle asemel, et keskenduda väljateenitud puhkusele ja elu nautimisele, annab Vanajuur mõista, et just investeerimisnõustaja aitab luua helge pensionipõlve.

Autor: Lemmi Kann, Piret Reiljan

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700