Autor: Lemmi Kann • 10. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mis aja jooksul aegub laenunõue?

Küsimus: Kas on laenunõuetele on mingi aegumise tähtaeg nagu tavalistest tehingutest tekkinud nõuetel? Näiteks: Laenu tagastamise tähtaeg oli 31.12.2003. Laenu ei tagastatud. Laenuandja ei ole siiani esitanud avaldust nõude täitmiseks.

Vastus: Tehingust tulenevad nõuded aeguvad reeglina kolme aastaga. Aegumisi reguleerivad TsÜS §§-d 142-169. Olulisem on siinkohal järgmine: (tegemist ei ole ammendava loeteluga):

* Aegumine algab hetkest, mil kohustus muutus sissenõutavaks.* Kohustus muutub sissenõutavaks hetkest, mil õigustatud isikul tekkis õigus nõuda selle täitmist (laenu tagastamise tähtpäev).Erisused, mida tuleb arvestada

1. Korduvate kohustuste täitmisel suunatud nõude aegumise tähtaeg on kolm aastat iga üksiku kohustuse jaoks (näiteks ositi laenu korral aegub iga osamakse eraldi);2. Kui nõuet on kohtuotsusega (või kohtuliku kokkuleppega) tunnustatud või tuleneb see muust täitedokumendist (mida kohtutäitur võtaks koheselt täitmisele) on selle aegumistähtaeg 30 aastat;3. Aegumine katkeb ja algab uuesti kohustatud isiku poolt nõude tunnustamisega – nõude tunnustamine võib seisneda õigustatud isikule võlgnetava osalises tasumises, intressi maksmises, tagatise andmises või muus teos (igasugune võlgniku faktiline käitumine, mis ühemõtteliselt kinnitab nõude olemasolu);4. Aegumine peatub ajaks, mil kohustatud isikul on kokkuleppel õigustatud isikuga ajutiselt õigus keelduda kohustuse täitmisest, eelkõige, kui talle on antud täiendav tähtaeg täitmiseks;5. Nõude aegumine peatub õigustatud ja kohustatud isiku vahel peetavate läbirääkimiste toimumise ajaks, kui läbirääkimisi peetakse nõude või asjaolu üle, millest nõue võib tuleneda.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele BDO Eesti AS.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700