25. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heli Raidve kõigega isikuandmete juhendis ei nõustu

Tööõigusabi Asi üks omanikke ja juht Heli Raidve, kes aitas koostada juhendmaterjali isikuandmete töötlemise kohta töösuhetes, leiab, et juhendis on ka seisukohti, millega ei saa täielikult nõustuda.

"Põhiseaduse järgi peab iga tööandja arvestama töötaja inimväärikust ja õigust eraelule ning mitte riivama seda rohkem kui töösuhtes hädavajalik. Töötaja peab arvestama tööandja vajadusega töödelda töötaja eraelulisi andmeid. Mida teha, kui töötaja ja tööandja huvid põrkuvad? Kas tööandja võib lugeda töötaja saadetud e-kirju, jälgida Facebookis kirjutatut, avaldada joobekontrolli tulemusi?

Juhend on väga professionaalselt koostatud. Kindlasti teadvustavad tööandjad sellega tutvumise järel selgemalt töötaja õigust jääda ka tööd tehes inimeseks, kellel on oma arvamus ja eraelu. Tavainimesele annab see teadmise, millist suhtumist on tal tööandjalt õigus oodata, " rääkis Raidve.

Juhendmaterjalis on ka seisukohti, millega ei saa täielikult nõustuda, kuid kuna tegemist on soovitusliku juhisega, siis annab aeg nende paikapidavuses selgust, lisas ta.

Kas juriidiline isik peab delikaatsete isikuandmete töötlemise registreerima andmekaitse inspektsioonis?

Ants Nõmper

advokaat, Raidla, Lejins & Norcousi partner

Siiani valitses arvamus, et delikaatseid isikuandmeid ei tohtinud seaduse kohaselt töödelda muidu kui andmekaitse inspektsiooni loa alusel. Nüüd ütles inspektsioon välja, et mitte kõik juriidilised isikud ei pea sellest inspektsiooni teavitama, vaid seda peavad tegema need juriidilised isikud, kelle majandustegevuses on andmete töötlemine omaette eesmärk. Näiteks haiglad, kindlustusandjad, pangad.

Hea teada

Küsimused, mis saavad vastuse:

* Mis on sõnumisaladus, väljendusvabadus, inimväärikus?* Mida võib küsida tööle kandideerijalt?* Millised on delikaatsed isikuandmed?* Kuidas koguda taustainfot kandidaadi kohta avalikest ja mitteavalikest allikatest?* Kas ja kuidas võib töötajat töösuhte ajal kontrollida?* Kuidas reguleerida tööandja loodud e-postiaadressi kasutamist?* Kas töötaja e-postkastis võib kirju otsida ja lugeda?* Kuidas käia ümber töötaja e-postiga pärast töösuhte lõppu?

Autor: Lemmi Kann, Kadrin Karner

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700