Rivo Sarapik • 6. jaanuar 2011
Jaga lugu:

Viie päevaga 31 euronõuete rikkujat

Tarbijakaitse kontrollis esimesel viiel euro kehtivuse päeval 128 kontrolli ettevõtetes. Eurohindade rikkumisi leiti 31.

Tarbijakaitseamet juhib tähelepanu viimastel päevadel palju küsimusi tekitanud ümardamisreeglitele.

Tänavu  30. juunini peab euro hinna kõrval olema avaldatud ka kroonihind, mille puhul tuleb arvestada kurssi 15,6466 ja ümardamisreegleid ehk hind ümardatakse ühe sendi täpsuseni kolmanda komakoha järgi. Kui kolmas koht pärast koma on 5 või suurem number, ümardatakse teisel kohal olev number ühe võrra ülespoole.

Kui hind on ümardatud kuidagi teisiti, on tegemist rikkumisega.

Hinna kahes vääringus avaldamise juhendi kohaselt on ühikuhinna avaldamise osas ühelt vääringult teisele ülemineku perioodiks kehtestatud ajaperiood 2 kuud (01.01.2010 – 28.02.2010). Tarbijakaitseameti hinnangul oleks soovitav, et sarnaselt ühikuhindadega oleksid ka muud hinnad kauplustes hiljemalt 01.03.2011.a. kujundatud ühtmoodi eurodes ning ümber arvutatud kroonidesse.

Kõige muu hulgas on palju segadust tekitanud ka nn topeltkonverteerimisest tulenevad hinnaerinevused. Kui toode, mis varem maksis 5,50 krooni (0,35 eur) on uue hinnasildiga 0,35 eur (5,48 kr), siis tegemist ei ole rikkumisega, vaid ebatäpsusega, mis tuleneb nn matemaatilisest topeltkonverteerimisest. Kui konverteerida krooni hind eurodesse ja see hind omakorda konverteerida tagasi kroonidesse, kasutades selleks keskkurssi (15,6466), siis tulemus ei saagi tulla sama.

Sama põhimõte kehtib kõikide toodete ja teenuste hindadele ja hinnakirjadele. 

Jaga lugu:
RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

Raamatupidaja.ee toetajad:

Enimloetud
Marianne Lõhmus
Marianne LõhmusärijuhtTel: Marianne@raamatupidaja.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt