Autor: Lemmi Kann • 3. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Scam ehk petuturundajad tegutsevad jälle 

Kaupo Kalda hoiatab Okia blogis petuskeemitajate eest, kes üritavad ettevõtetelt kohaga peibutava nimega ärikataloogis raha välja petta.

Scam on nn petuturundus. Eestikeelne vaste sellele võiks olla näiteks "purundus" ehk lihtsalt puru silma ajamine, pakub Kalda.

"Meile tuli taaskord allolev kiri. Ajaloost tean, et meie majas on korra seda "tasuta" asja teadmatusest tehtud ning seejärel hakkas kõiksugu arveid ja "advokaatide" ähvarduskirju laekuma, nii meilitsi kui ka ümbrikuga. Loomulikult ignoreerisime seda kõike ja asi vaibus ära. Aga tüütu oli küll," vahendab Kalda otsest kogemust skämmeritega.

"Üritades sinu tähelepanu hajutada ja võites sinu usalduse, tõmmatakse sulle kott pähe. Skämmi tuntuim vorm on sõrmkübaramäng kuulikestega," kirjutab Kalda lisades, et suure tõenäosusega on pea iga ettevõte saanud sarnase sisuga kirja:

—————

Ladies and Gentlemen.

In order to have your company inserted in the registry of World Businesses

for 2011/2012 edition, please print, complete and submit the enclosedform (PDF file) to the following address:

Europe Business Guide

P.O. BOX 20213500 GB, UTRECHTTHE NETHERLANDS

email: [email protected]

FAX: +31 (20) 524-8107

Updating is free of charge!

 

"Kui sa sellise jama saad, kustuta kõik sedasorti kirjad rahulikult, tegemist on levinud petuskeemiga, kus üritatakse inimeste usaldust kasutades raha välja petta," hoiatab Kalda.

Europe Business Guide näites jõuab formularini (pildil), kus on mikrokirjas väikselt, et nõustud maksma nonstop 990 eurot aastas selle "teenuse" eest ning seda tingimusteta 3 aastat järjest automaatse uuendamisega. Vastu ei saa tegelikult midagi - tegemist on tundmatu kataloogiga, mida keegi kunagi äri kontekstis ei kasuta. Sarnaseid scam'i-spämmereid on palju.

Kui sa juba täitsid formulari?

"Isegi, kui oled juba selle täidetud formulari neile saatnud, ignoreeri nende ähvardusi. Teadaolevalt ei ole sel teemal maailmas veel ühtegi kohtukeissi olnud ning kui tehtaks, jääksid nemad kaotajaks. Ja muidugi nad teavad seda," rõhutab Kalda.

Juriidiliselt oleks asi skämmerite poolt justkui korrektne – ise kirjutad formularile ju alla! Aga teadmatusest tuleneva pettuse tundemärgid on nii ilmsed, et ükski kohus õnge ei läheks, lisab Kalda.

Neid on veel ja veel

"Europe Business Guide" näite kohta saab pikemat artiklit lugeda SIIT.  Sarnaseid juhtumeid on palju, ka teistsuguste skeemidega.ja väidab, et peaksid kindlasti Hong-Kongi, Hiina ja teab mis lõpuga oma domeeni ka ära registreerima, muidu jääd ilma. Ignoreerige!" soovitab Kalda.

"Üks näiteks räägib Aasia domeeniregistrist

Ka Eestis on skämmi-pettureid nähtud, näiteks emateab.ee - juhtum, kus telefonikõne "jah-sõna" peale hakati arveid saatma.. Samuti väljendas Äripäev oma suhtumist ebaausatesse äriskeemidesse ka juhtkirjas.

Sellest juhtumist kirjutas eelmise aasta oktoobris ka Äripäev - artiklit saab lugeda SIIT

Räägi kolleegidega

"Nüüd palun veendu, et sinu firma töötajad oleksid selle infoga kursis," soovitab Kalda.

Raamatupidaja.ee ühineb selle soovitusega.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700