Autor: Lemmi Kann • 3. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pangakontorites tuleb taas järjekorras oodata

Aasta esimene tööpäev on pangakontoritesse tekitanud järjekorrad inimestest, kes soovivad Eesti kroonid eurodeks vahetada.

Pangakliendid on aasta esimestel päevadel euro kasutuselevõttu suhtunud rahulikult ning mõistlikult, pangaautomaatidest on välja võetud kokku 5 mln eurot. 1.  ja 2. jaanuaril olid avatud paljud pangakontorid, kus vahetati eurodeks ligi 40 mln krooni. Paljud kliendid eelistasid aga kroonid pangakontole hoiustada, mille käigus konverteeriti eurodeks täiendavad 30,5 mln krooni.

Täna on aga märgata klientide aktiivsuse märkimisväärset kasvu ja paljudes kontorites on ooteajad juba pikemaks venimas. "Rahavahetus jätkub kõigis pangakontorites veel kuni 30. juunini ja kahenädalasel perioodil on võimalik maksta ka kroonides," tuletas meelde pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm.

Eurole üleminek kulgeb jätkuvalt edukalt

Aasta esimesel tööpäeval avati planeeritult Eesti Panga siseriiklike jaemaksete arveldamissüsteem ESTA ning täna kella 14.00ks on Eesti Panga kaudu kommertspankadel olnud võimalik eurodes arveldada juba kuuel korral.

Eesti Posti kontorites vahetati 1. ja 2. jaanuaril eurodeks 8,6 miljoni krooni (549 293 euro väärtuses), keskmine vahetuse summa jäi alla 200 euro. Sularaha jätkus kõigile soovijatele ja piirangut 1000 eurot inimese kohta rakendama ei ole pidanud.

Nelja viimase päeva jooksul on Eesti Panka tagasi jõudnud 1,8 mld krooni ja tänase seisuga on ringluses veel 5,1 mld väärtuses krooni sularaha. 2010. aasta detsembri alguses oli ringluses veel 8 mld krooni väärtuses sularaha.

Euro ja pangateenused

Kuni 30. juunini 2011 saab igas sularahateenuseid osutavas pangakontoris kroone eurodeks vahetada tasuta ja ametliku kursiga üks euro 15,6466 krooni eest. 2011. aasta lõpuni saab samadel tingimustel kroone eurodeks vahetada piiratud kontorivõrgus ning Eesti Pank vahetab kroone eurodeks tähtajatult ja tasuta. Lisaks saab kroone 1.-15. jaanuarini eurodeks vahetada 178 postkontoris.

1.-14. jaanuarini 2011 saab Eestis maksta nii eurodes kui ka kroonides, vahetusraha antakse võimalusel eurodes.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700