Autor: Rivo Sarapik • 30. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lang: ühtsed lepingud tooks Eestisse uusi teenuseid-tooteid

Täna Valitsuselt heakskiidu saanud Euroliidu liikmesriikide lepingute ühtlustamise projekt tooks Eestisse uusi teenuseid-tooteid ning lihtsustaks siinsete ettevõtjate välisturule minekut.

Euroopa Komisjon on justiitsminister Rein Langi sõnul kindlalt seda meelt, et lepinguõiguse ühtlustamise poole tuleb liikuda. "Kasvõi selleks, et tehingu kulud firmale või tarbijale alla viia. Kui keegi tahab kuhugi teenuseid pakkuma, peab endale riigi õiguskorra selgeks tegema, mis on kulukas," selgitas Lang tänasel pressibriifingul. 

"Miks see on vajalik? Eesti firmadel on selle võrra lihtsal Iirimaa, Prantsusmaa, Saksamaa, Rootsi turule minna, kuna ta juba teab, millised on lepingute sõlmimise õiguslikud regulatsioonid. Täna saadakse vähem aru sellest, et kui lepingud ei ole ühtlustatud, jäävad Eesti tarbijad paljudest teenustest ilma. Suured korporatsioonid vaatavad Eesti turgu ja näevad, et see on mikroskoopiline, ja turule tulekuga kaasnevate õiguslike kulude peale lüüakse pigem käega." Näiteks ei saa Eesti turismiturul Langi sõnul Eesti ettevõtjate käest osta Sahara retki, kuigi neid müüakse juba ammu näiteks Suurbritannias. Või näiteks SAT-TV turg, kus ainus tõsiseltvõetav suurpakkuja on Viasat, ent Põhjanaabrite juurest leiame ka Canal+.

Ühtlustamisel võiks tema hinnangul alustada tarbijaõigustest.

Euroopa Komisjoni roheline raamat „Euroopa lepinguõiguse loomise võimalused tarbijate ja ettevõtjate jaoks“ avalikustati tänavu 1. juulil 2010. Senistest uurimustest ja konsultatsioonidest ilmnes, et keeleliste ja muude tõkete kõrval takistavad piiriülest kauplemist erinevused riikide lepinguõiguses, mis võivad kaasa tuua täiendavaid tehingukulusid ning vähendada siseturul ettevõtjate õiguskindlust ja tarbijate usaldust.

Euroopa lepinguõiguse loomises nähakse vahendit õiguslikust killustatusest ajendatud siseturu tõkete vältimiseks, tehes seda eri riikide lepinguõigust ühtlustades ja tasemel, mis motiveerib kauplejaid piiriüleselt tegutsema. Laiemalt nähakse Euroopa lepinguõigust vahendina, mis aitaks Euroopa Liidul saavutada oma majanduslikke eesmärke ja toibuda majanduskriisist.

Konsultatsioonid kestavad 31. jaanuarini 2011 ja selle raames võivad märkusi esitada kõik sidusrühmad. Esitatud märkuste hindamise alusel kavatseb komisjon 2012. aastaks esitada ettepanekud täiendavate meetmete kohta.

Seni on projekti toetajad Luksemburg ja Eesti ning Poola, vastasseisu on näidanud Prantsusmaa ja Suurbritannia.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700