25. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aeg makse vähendada!

PwC uuringu kohaselt on ettevõtjasõbralik maksukeskkond Eesti konkurentsieelis, kuid peaksime suutma seda paremini ära kasutada.

Maksud on kujunemas eelseisvate riigikogu valimiste põhiteemaks ning see, kes peaks rohkem kes vähem makse maksma, kütab kindlasti valimistele eelnevatel kuudel kõvasti kirgi. PwC ja Maailmapanga koostöös tänavu juba kuuendat korda ilmunud esinduslik rahvusvaheline ettevõtete maksukeskkonna võrdlev uuring on hea võimalus käsitleda maksuteemat erapooletult, arvudele tuginedes ning nii ettevõtete aspektist kui ka võrdluses teiste riikidega.

Uuringu metoodika põhineb ühesuguse hüpoteetilise ettevõtte asetamisel eri riikide seadusandlikku keskkonda. Kus-on-maksumaksjal-hea-elada-edetabeli koostamisel võrreldakse muu hulgas ettevõtte aastas maksude deklareerimisele ja maksmisele kuluvat aega, maksete arvu ning maksukoormust, mis sisaldab kõiki äriettevõtte tasutavaid makse, sh tööjõumakse ja kohalikke makse.

PwC uuring näitab, et Eesti on maksukeskkonna atraktiivsuselt endiselt Euroopa Liidus ja maailmas kõrgel kohal ning aasta varasema uuringuga võrreldes on meie positsioon kaheksa koha võrra paranenud. Maailmas on meie maksukeskkond ettevõtjasõbralikkuselt 30. kohal, Euroopa Liidus kuues (Iirimaa, Taani, Luksemburgi, Suurbritannia ja Hollandi järel). Tõus mulluse uuringuga võrreldes tuli kaasnenud maksete arvu vähenemisest (näidisettevõtte puhul üheksalt seitsmele), millega oleme lihtsuselt maksumaksja jaoks Rootsi järel ja koos Prantsusmaa ning Lätiga ELis jagatud 2. kohal.

Maksude maksmisele kulub Eesti ettevõtjal 81 tundi aastas, mis on Luksemburgi ja Iirimaa järel Euroopas paremuselt kolmas. See annab ilmselgelt tunnistust sellest, et meie maksusüsteem on nii ülesehituselt kui ka tehniliselt korralduselt maailmatasemel ja ettevõtluskeskkonna üks kindel tugevus ja konkurentsieelis.

Seejuures on ka meie ettevõtete maksukoormus "maailmatasemel", ehkki seda mitte selle sõna parimas mõttes. Edetabelis, kus madalaim maksukoormus annab esikoha, langes Eesti mulluselt 131. kohalt 134.-le. Näidisettevõtte maksukoormus kasvas töötuskindlustusmaksete suurenemise tõttu 0,5% võrra (49,1 protsendilt ettevõtte aastakasumist 49,6 protsendile), mis ka rikaste Euroopa riikide klubis annab alles 19. koha. Eesti ettevõtted maksavad makse rohkem mitte ainult oma naabritest Lätist ja Leedust (peaaegu kolmandiku võrra!), vaid ka rohkem kui heaoluriikides Soomes ja Saksamaal.

Mitu tabelis tõusnud riiki reageeris kriisile ettevõtte tulumaksu vähendades. Eesti seda oma maksusüsteemi omapärast tulenevalt ei teinud, kuna ettevõtja võib oma maksukoormust dividendide suurust reguleerides ise mõjutada. Kahjuks selle universaalse maksusoodustuse mõju uuringu tulemustes ei kajastu, kuna mudeli eelduse kohaselt maksab näidisettevõte poole kasumist alati dividendideks.

Seega - praegu on väga õige aeg makse alandada. PwC maksuspetsialistide hinnangul on Eesti riik käitunud kriisi ajal makse tõstes ratsionaalselt, nüüd, kriisi taandudes, on kindlasti põhjendatud ka ettevõtluskeskkonna edendamine ettevõtete maksukoormuse vähendamisega, seda eriti arvestades riigi üsna unikaalselt soodsat eelarvepositsiooni madala võlakoormuse ja kontrolli all defitsiidiga.

Vaata uuringu Paying Taxes 2011 täisversiooni SIIT .

Autor: Lemmi Kann, Villi Tõntson

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700